3 maanden B12 injecties

[26-02-20] advies Vrouwenpoli: B12 injecties

Op woensdagochtend rijd ik naar Boxmeer, in weer en wind, het hagelt, regent en waait. Wat een kak weer! Ik heb een afspraak met een nieuwe arts. Mijn dossier is overgedragen door die lieve arts van de vorige keer aan een nieuwe dokter. Er zit nog een vrouw bij, een huisarts die meeloopt om meer over deze manier van werken te leren. De uitslagen van het bloed, urine en ontlasting wil ze met mij bespreken. Zij adviseert mij om het op te nemen, want ze is al gauw een uurtje aan het uitleggen. Ik ben blij dat ik haar advies opvolg, want het duizelt mij aan informatie over de werking van het menselijk lichaam. Veel Latijnse termen komen voorbij.

Uitslagen

Kort gezegd is er een bepaald hormoon ongeremd bezig, dat is niet goed. Voor mijn darmen geldt eigenlijk hetzelfde. Darmen en hormonen maken overuren. ‘Je bent aan het schoonmaken met de deur open en iedereen loopt met vieze voeten naar binnen.’ Is de Jip en Janneke uitleg van de arts. Bacteriën hebben vrij spel in mijn darmen. Daardoor liggen ziektes op de loer. Verder zijn er bepaalde vitaminen tekorten. En na bestudering van mijn dossier is naar voren gekomen dat de B12 niet aankomt op de plek waar het zou moeten. Uit het ontlastingsonderzoek is reden om aan te nemen dat ik niet goed tegen bepaalde voeding kan. Het advies is om een allergietest te laten doen. Ik stap de deur uit met een recept om drie maanden twee keer per week B12 te injecteren en mijn voeding aan te passen. Tevens is de allergietest afgenomen, de uitslag volgt.

Thuiszorg

Ik bel de thuiszorg om te regelen dat een wijkverpleegkundige de injectie komt geven. En Lars gaat naar de apotheek om het receptje af te geven, deze ampullen moeten besteld worden. Een dag later haal ik ze op en in de avond komt een verpleegkundige langs. Het is eigenlijk best wel eenvoudig om zelf te leren, alleen die verdomde naalden zijn zo lang. En ondanks alle behandelingen die ik inmiddels gehad heb, word ik nog altijd misselijk van naalden. B12 is stroperig dus het is nu ook niet zo dat je het heel snel inspuit, dat gaat langzaam. Ik betwijfel of ik het zelf onder de knie krijg.

Uitslag allergietest

Niets vermoedend maak ik een week na mijn bezoek aan de Vrouwenpoli de post open als ik thuiskom en tref de uitslag van de allergietest aan. Ik moet het een paar keer lezen voordat het echt tot me doordringt. Op alle zuivelproducten, alle gluten producten, knoflook, kip, kalkoen, eieren, zalm, guarpitmeel, bakkers/biergist en maanzaad scoor ik rood. Nondedju, wat baal ik! Het vermoeden van de arts is juist. Er zit een advies bij wat onder al die groepen voeding hoort want vaak zijn ingrediënten met betrekking tot gluten en zuivel verborgen en anders genoemd op etiketten. Het toeval wil dat ik jaren geleden een DNA-sporttest heb laten doen waarbij gekeken is naar allergieën en zo doende weet ik dat ik geen allergieën voor deze voeding had. Nu kan ik eigenlijk met zekerheid zeggen dat dit door de chemo is veroorzaakt. Het kan waarschijnlijk wel weer helen maar eerst zal ik een periode deze voeding uit mijn eetpatroon moeten laten. Juist eieren, kip en knoflook eet ik veel …. De moed zakt me wel een beetje in mijn schoenen. Ik voel al een tijdje aan mezelf dat ik een ander eetpatroon aan moet nemen. Echt een verrassing is het niet, maar ik zat nog zo in de weerstand. Zo, in het nog geen zin hebben. Maar nu is het geen kwestie meer van geen zin hebben maar echte noodzaak als ik weer fit wil worden. Stukje bij beetje wordt de puzzel helder. Maar leuk? Nee absoluut niet.

Voorbereiding

Het is wel een goede voorbereiding op de stamceltherapie die ik rond de zomer zal ondergaan. Want om daaraan deel te kunnen nemen moet er een glutenvrij dieet gevolgd worden. Gisteren heb ik een intake gehad voor deze nabehandeling. Daarover in mijn volgend blog meer ….