Bestraling vanaf 11 maart

Periode van bestraling is bekend

Ik kijk even rechtsonder naar het beeldscherm van mijn laptop om de datum te vangen. Hej, 14 februari?! Dat is toch Valentijnsdag? Goh nu al, ik dacht dat het pas komende week was. Nu dringt het tot me door waarom er gisteren bij de bakker Valentijns tompouces stonden. En die zagen er lekker uit trouwens, niet met bakkersroom maar met slagroom! Maar ik keek eigenlijk alleen naar de datum voor de tijd. Ik ben weer zo idioot vroeg wakker, het is twee over half drie en ik ben klaarwakker, al een half uur. Ben er maar uitgegaan. Had voor het slapengaan zilverpoeder opgedaan. Tip van Broeders om dit elke dag na de bestraling te doen. Ik dacht dit is ook lekker verkoelend voor de jeuk op mijn bovenarmen en dat is het ook. Maar vannacht komt de jeuk overal dwars doorheen. Zucht…

Dr. Beugeling

Maandag 11 februari had ik een afspraak met de Bestralingsarts. Lars ging met me mee. Ik had er een beetje een saai idee van eerlijk gezegd. Wie kiest er nu zo’n beroep als Radioloog? Maar dit oordeel verdween als sneeuw voor de zon. Ik wist niet dat het een Radiotherapeut-oncoloog was. Deze vrouwelijke arts weet enorm veel van borstkanker. Haar speciale aandachtsgebieden zijn borst- en hoofd-halskanker en palliatieve zorg. Ze wilde eerst weten hoe het ging en had zich goed voorbereid over mij. Ze nam ruimschoots de tijd om vragen te beantwoorden en dingen uit te leggen. Ik vertelde haar bijvoorbeeld dat ik regelmatig niet op woorden kan komen die ik wil zeggen. Of als links en rechts mensen iets tegen me willen zeggen, dat ik daar moeite mee heb. Ze vertelde dat het een naam heeft waar ik mee worstel, namelijk Chemobrein. Veel vrouwen met borstkanker die chemo ondergaan hebben, hebben deze klachten. Zo hebben we toch zeker een minuut of twintig zitten babbelen voordat we het over de bestraling gingen hebben.

Tatoeage puntjes

Het is bijna voorjaarsvakantie en ik wil pas na deze vakantie starten met de bestraling. Dr. Wasling vond dat geen enkel probleem want dat valt binnen te termijn waarop bestraald moet worden. Dat betekent wel dat ik nog een keer moet terugkomen voor het inmeten van het bestralingsgebied. Daar was het nu te vroeg voor. Ik zal bestraald worden op de borst, oksel en aan de linkerkant van het sleutelbeen. Ook bij het sleutelbeen was een tumor gesignaleerd die overigens door de chemo is opgeruimd. Bestraling gaat heel nauwkeurig, omdat men geen millimeter te veel wil bestralen. Daarvoor zet men tatoeagepuntjes die niet meer weggaan. Eén aan de voorkant, één aan de zijkant en eigenlijk ook eentje aan de bovenkant van de voorkant. Dit blijft zichtbaar bij het dragen van een zomerjurkje bijvoorbeeld. Om die reden hebben ze een speciale pleister die er vier weken op blijft zitten. Ach, de littekens van de oksel en de port-a-cath blijf je ook zien. Het doet me niet zoveel. Dat hoort inmiddels bij mij en zal me op een positieve manier blijvend herinneren. Yes, I made it to recovery!

Weer een mazzeltje

En dan mag ik ook nog van geluk spreken. Is dat wat?! Geen twintig bestralingen maar vijftien bestralingen! Omdat ik zo goed gereageerd heb op de chemo. Dat is echt heel fijn. Dat betekent concreet van 11 maart tot 29 maart bestraling, drie maal vijf dagen en dan ben ik klaar met de bestraling. Ze proberen rekening te houden met mijn wens de bestraling dagelijks zo in te plannen dat ik Merel naar school kan brengen. En meteen doorrijdt naar het Verbeeten Instituut zodat ik zo min mogelijk inefficiënte tijd heb.

Bijwerkingen

Van bestraling kun je moe worden omdat je lichaam moet herstellen van de bestraling. Dr. Wasling legde het zo uit dat ook de gezonde cellen kapot worden bestraald en die gaan zich weer herstellen. Dat laatste kost het lichaam veel energie. De huid kan er rood en geïrriteerd van raken. Daarvoor kreeg ik een goede tip van Broeders in Oosterhout. Elke dag na de bestraling zilverpoeder gebruiken op het bestraalde gebied. Deze heb ik meteen gekocht, want dit kan ik ook goed voor de jeukende armen gebruiken. Verder kan bestraling een longontsteking veroorzaken. Tijdens de bestraling krijg ik instructies hoe te ademen, want als je je longen vol zuigt met lucht komt er meer ruimte tussen het hart en het bestraalde gebied en wordt het hart niet mee bestraald. Dat wordt allemaal nog uitgelegd.

Morgen (15-2) weer immuno

De derde immunobehandeling van de negen. Dus dat schiet ook alweer op! Ik ga vragen of ze het infuus iets langzamer laten inlopen. De eerste keer ging het heel rustig. De tweede keer supersnel en moest Bart bouillon brengen omdat ik duizelig was geworden. Morgen ga ik na de immuno naar een afspraak in Eindhoven. Dus een stukje tuffen met de Cherokee.

Mooie dag vandaag

Vandaag ga ik met Guus naar een klant om twee stukjes uit de promotievideo die we aan het maken zijn opnieuw te doen. Het gaat hier over een organisatie die zich focust op zorg bij dementie. De directrice heeft een aantal jaren geleden zelf ook borstkanker gehad. Het is een bijzondere toevalligheid dat ik deze klant ben tegengekomen. En ook inspirerend dat er meer vrouwen zijn als ik, die ondernemer zijn en ziek worden en toch vooruit willen met hun blik op de toekomst. Een mooie dag vandaag, waar ik veel zin in heb. Ondanks de korte slaap van vannacht.