bloggen-vanuit-het-etz

ETZ heeft een prima werkplek en vrije wifi

Vanuit mijn ziekenhuisbedje in het ETZ werk ik lekker wat mailtjes weg. Voor volgende week moeten er nog diverse afspraken gepland worden op kantoor en deze heb ik doorgestuurd naar Nicky. Zodat zij ze kan inplannen voor volgende week. Gaat dat tenminste gewoon door. Bij binnenkomst was al geregeld dat ik geprikt zou worden door de anesthesist om te voorkomen dat het prikken niet lukt. Ik mag zelf niet lopen en moet in een rolstoel met een zakje boven mijn hoofd. Een lieve mevrouw rijdt me naar afdeling anesthesie. Gelukkig meteen de eerste keer goed. Het infuus zit deze keer aan de binnenkant van mijn pols. Fijn zit ie niet, ik voel hem constant pijn doen. Maar het is toch één van de laatste keren voor de PAC wordt geplaatst.

Thuisfront

Het is de laatste week van de zomervakantie. Merel is thuis en de dochter van Carola past op Merel. En dat is een feestje voor Merel, ze vindt oppas Danae zo leuk! Lars is op kantoor aan het werk en stuurt af en toe een berichtje. Op enig moment stuurt hij een app met ‘Leef je nog?’ Hij heeft vaak zo’n droge humor. Ik vertel het aan de anderen die op de kamer liggen en we moeten er allemaal erg om lachen.

 

Woensdag wordt de port-a-cath (PAC) geplaatst

Maandag moet ik gezien worden door de anesthesist in verband de operatie van woensdag. De PAC wordt geplaatst onder algehele narcose. Inmiddels is er een heel dossier van mij waarbij ze alles van me weten maar toch mag ik weer op en neer sjezen naar het ETZ om even een intake te doen maandag. En zo’n intake stelt niets voor. Vragen als “Bent u allergisch?”, “Wat is uw gewicht en lengte?” Maar goed, ik zal braaf zijn en toch even op en neer rijden. Woensdagmiddag om half één moet ik me melden bij chirurgie en als het goed is kan ik na de ingreep als ik wakker ben weer naar huis.

Een dag op de afdeling oncologie

Dit is de eerste keer dat ik op vrijdag op deze afdeling van ETZ ben. Daardoor ontmoet ik weer allerlei nieuwe mensen. Ik kom bij het wachten een jonge vrouw tegen die ik in het winkeltje van de mutsjes ook was tegengekomen. Ik hoopte dat ik met haar op de kamer zou komen, maar ze heeft een stoelbehandeling. Jammer! Ze voelt zich niet zo lekker vertelt ze, haar waardes waren te laag. Op de kamer waar ik lig ben ik de eerste, na mij komen er twee oudere mannen binnen en een vrouw van ongeveer mijn leeftijd denk ik. Het is een drukke dag vandaag voor de verpleegkundige die onze kamer ‘managed’. Bij de twee mannen lukt het prikken ook niet. Eén van hen wordt na diverse pogingen ook naar anesthesie gebracht om daar te laten prikken. Alle apparaten piepen om de haverklap. De verpleegkundige krijgt geen tijd om haar eigen koffie op te drinken.

Lange chemo dag

Dit is de vierde chemo en die start altijd met een lange dag. Dat betekent dat ik eerst start met twee zakken immuno gevolgd door de anti-histamine waar ik slaperig van word. Bij het inlopen van de immuno kan ik op mijn laptop werken. En af en toe wat kletsen met de andere patiënten. Dan volgt dat kleine spuitje met anti-histamine, ik vind het net een heftig slaapmiddel. Binnen een kwartier val ik in slaap. Ondertussen zijn er al patiënten klaar, als ik mijn ogen weer opendoe zijn er twee lege bedden. De man met witte baart tegenover mij is er nog, hij heeft wel humor! Bij mij gaat het ook snel, om drie uur ‘s middags mag het infuus eruit en drink ik nog een kop koffie. En rond half vier verlaat ik de afdeling.

Toverdrankje

De chemo, het toverdrankje zit er weer in. Gedurende de chemo ben ik veel naar het toilet gegaan. Ik vond het zo gek, ik liep steeds met mijn paal naar het toilet om te plassen. De anderen niet. Alleen de man met witte baard is ergens in de middag naar de wc gegaan. Er wordt heel wat vloeistof via het infuus ingebracht en tussen de zakken door wordt gespoeld. Dus ik krijg heel wat binnen op zo’n dag. Ik zie het als een soort smurfen-toverdrank. Ken je de films nog en dat die ene smurf dan van alles brouwt. Dat is een mooie gedachte! Ik vroeg aan de verpleegkundige of ik nu al 75% krijg. Ze is even gaan bellen en inderdaad de chemo is aangepast en de immuno ook, één ingrediënt van de immuno is juist omhooggegaan en de anderen omlaag. Een ander brouwsel nu, ben benieuwd of ik dit ook ga merken in de dagen erna. Minder bijwerkingen. We gaan het ervaren!