Hulp buiten WMO - Stichting Supervrouw
Selecteer een pagina

Hulp buiten WMO

Indien je ziek bent is de hulp vanuit de gemeente vaak ingewikkeld en moeizaam. In het oerwoud van aanvragen moet je lang volhouden om hulp te ontvangen en blijven zoeken. Vooral als je in het behandeltraject zit, haak je snel af. De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) biedt ondersteuning aan mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Toch valt lang niet alles onder deze wet. Bijvoorbeeld wanneer je geopereerd wordt en je geen auto meer kunt rijden en jonge kinderen naar school gebracht moeten worden. Een enkeltje voor een paar km komt al gauw neer op zo’n €30. De totale kosten voor twee weken aan taxiritten bedragen dan al gauw €600! Dit voorbeeld omschrijft slechts één praktisch probleem van velen.

Schoonmaak thuis

Een van de onderdelen die wel in de Wmo valt, is hulp in de huishouding. Dat is erg fijn als je door een behandeltraject gaat. Helaas is het wel zo dat het hele gezin mee moet helpen, naast een drukke baan, schoolexamens etc. Daarom vindt er in de meeste gevallen een aftrek van uren plaats, voordat de uiteindelijke uren worden toegewezen. Zelfs het maximale aantal uren is marginaal met wat er aan huishoudelijke taken moet worden gedaan.

Oppas

Tijdens het behandeltraject moeten kinderen of huisdieren opgevangen worden. In het begin lukt dat meestal nog wel maar als een behandeltraject of de periode van herstel langer duurt kunnen patiënten niet altijd terugvallen op hun netwerk. Dit zijn verborgen problemen en vallen niet onder de WMO.

Medicijnen en supplementen

Extra medicijnen die niet onder de ziektekostenverzekering vallen. Supplementen en vitaminen tegen de bijwerkingen van chemotherapie en bestraling vallen evenmin onder deze verzekering om WMO. Mogelijkerwijs heb je extra fysiotherapie nodig die buiten het aantal gemaximeerde behandelingen valt. Om maar te zwijgen over de kosten van een mondhygiëniste als blijkt dat je tanden worden aangetast door de chemotherapie. Na een ingrijpende operatie heb je speciale beha’s nodig of behoefte aan oedeemtherapie. Voor de wondjes of ontstekingen aan je voeten zou een pedicure maar al te fijn zijn. Ook dit valt niet 100% onder de dekking. Hoewel alle bijkomende onvergoede kosten tijdens een behandeltraject per persoon verschillend zijn, weten we inmiddels uit ervaring dat elke patiënt geconfronteerd wordt met deze extra kosten.

Heb jij kosten die je eigenlijk niet kunt betalen?

Stichting Supervrouw wil graag aan deze vrouwen hulp bieden. Wij richten ons met name op de doelgroep die op deze vlakken buiten de boot valt en het dus niet zelf kan opvangen. Hieronder volgt een overzicht van kosten waar je een aanvraag voor kunt indienen.

 

  • Taxivervoer die buiten de ziektekostenverzekering valt (Let op: hierbij is de patiënt zelf wel verzekerd maar de kinderen bijvoorbeeld niet)
  • Oppaskosten
  • Hulp in de huishouding
  • Fysiotherapie
  • Oedeemtherapie
  • Mondhygiëniste
  • Pedicure
  • Extra applicaties zoals mutsjes of beha’s

Val jij in de omschreven doelgroep? Dan kun je hiervoor bij ons in aanmerking komen. Vul hieronder je naam, adres en woon

Voor iemand anders aanvragen?

Ken je iemand met borstkanker of een lotgenoot die helemaal op haar tandvlees loopt en wellicht een weldadige schoonheidsbehandeling verdient? Dan kun jij hiervoor bij ons een verzoek indienen. Geef via het formulier aan wie dit is, wat ze precies heeft en motiveer het met een reden.

Cart
  • No products in the cart.