Dikke TIET (borst)

Stuwing in mijn borst!

[Zondag 13-01] Ik weet nu meteen weer wat het is om stuwing te hebben als je bevallen bent. Aan de kant waar ik geopereerd ben (links) is vocht gaan zitten en daardoor heb ik nu een opgezwollen borst. Ook mijn lymfe in de oksel is dik geworden. Dat viel natuurlijk wel te verwachten. De eerste dag heeft moeder natuur me nog even met rust gelaten, maar de tweede dag na de operatie kreeg ze me toch te pakken.

Derde dag na de operatie

Vannacht of eigenlijk gisterenavond al kreeg ik last van mijn darmen. Ik denk van de medicijnen. Allemachtig wat een pruttelpot, ik werd er diverse keren wakker van. En toen ik eenmaal weer lekker lag te slapen, droomde ik dat mijn Grand Cherokee was gestolen. Na een gezellig avondje uit kon ik mijn auto niet meer vinden. Foetsie. Vervolgens kreeg ik hem beschadigd terug. Wat een bizarre droom!

Vocht

Het vocht zit niet alleen in mijn borst en lymfe, maar is ook in mijn voeten gaan zitten. Gelukkig heb ik daar goede supplementen voor (Solidago complex) om het vocht makkelijker af te laten voeren. De hechtingen zien er verder goed en netjes uit. Door het vocht en de gevoelige plekken is bewegen lastiger. Lars heeft me gisteren geholpen met de was ophangen en Merel heeft me geholpen met uitkleden. Met een beetje hulp hier en daar lukt het wel. Morgen komt Willy gelukkig weer voor veel huishoudelijke taken.

Zo veel lieve reacties

Wat heb ik veel appjes en telefoontjes ontvangen. Zo ontzettend lief! Iedereen denkt mee en wil me komen helpen. Het meest lastige is wel dat ik geen auto mag rijden de komende twee weken. Een week oké, maar twee?! Gelukkig heb ik voor deze week vervoer kunnen regelen voor Merel naar school. Een gezin dat vlakbij ons woont wil Merel komen halen en ook weer thuis brengen. Lars haalt ze ook een keertje op. Volgende week verwacht ik toch redelijk te zijn hersteld dat ik in ieder geval in de automaat kan rijden.

Daags na de operatie

[Maandag] Vandaag naar kantoor gegaan. We hadden een zieke waardoor mijn overweging om thuis te blijven in rook opging. Wouter is twee weken vrij en dan zou Guus de hele dag alleen zitten. Dat vond ik geen goed idee. Guus bleek ook niet lekker te zijn, maar was toch naar kantoor gekomen. Dan maar saampies niet lekker op kantoor. Onze overheerlijke latte macchiato maakt veel goed. Extra kacheltje aan want ik heb het weer de hele dag ijskoud. Wat was ik moe zeg aan het eind van de dag. Op tijd de tent dicht gegooid en lekker naar huis. In verband met onze badkamer zou er een tegelzetter komen en die was ook mooi op tijd. Nadat hij weg was heb ik het eten opgewarmd en om vijf uur zat ik al te gapen. Om zeven uur lag ik in bed met Merel naast me die nog op haar laptop gezellig bezig was. Lars was ook ziek en ging er ook vroeg in.

Vierde dag na de operatie

[Dinsdag 15-01] Zo, van half acht tot half zes geslapen! Dat voelt het een heel stuk beter! Mijn darmen zijn wel behoorlijk van slag. Drie keer wakker geworden vannacht met buikloop. Zit je dan op een koud toilet met je ogen dicht in het donker midden in de nacht, charming. Het kan alleen maar van de tavegyl zijn die ik op advies van de huisarts voor het slapen gaan heb ingenomen. Het zou de jeuk verlichten op mijn bovenarmen. Nog zo’n fijne nawee van de chemo. Ontzettende jeuk op mijn bovenarmen. Vooral ‘s nachts is de jeuk actief. Ook hiervan word ik steeds wakker. Toch niet getreurd, met tien uur slaap voel ik me een heel stuk aangenamer. Vandaag hebben we een afspraak met een email marketingspecialist die naar kantoor komt in plaats van wij naar hen. En dat vanwege het feit dat ik niet mag rijden. Ik ben al een tijdje bezig met een marketingstrategie en daar babbelen we straks verder over. Daar heb ik wel zin in! Ik heb gemerkt dat afleiding één van de beste medicijnen is.

Een week na de operatie

De week vliegt weer voorbij, het is zo vrijdag en dan ben ik een week verder. Het vocht is een heel stuk minder. Mijn borst is wel mooi paars en blauw. De incisies genezen goed. De oksel gaat wel wat langzamer. Je hebt eigenlijk geen idee hoe veel je je armen beweegt, het gaat zo automatisch. Het valt me nu pas op omdat ik steeds langs de hechtingen schuurt. Het enige wat nog niet zo lekker gaat is het slapen ‘s nachts. Mijn ritme was zich iets aan het verbeteren maar na de operatie is het weer helemaal ruk. Ik slaap zo gefragmenteerd. Dat is niet tof. Van donderdag naar vrijdagnacht was het echt waardeloos. Ik dacht nog ‘s nachts: nou dat wordt niets vandaag. In de middag drie interviews en een netwerkborrel op het eind van de dag. En ik had me zo verheugd op het laatste. Boven verwachting ging het eigenlijk best goed overdag. Ik ben zelfs nog naar de netwerkborrel gegaan.

Netwerk Waalwijk

De laatste keer dat ik bij netwerk Waalwijk was had ik mijn haarwerk op. Maar ik heb mijn haarwerk eigenlijk nauwelijks gedragen. Ik droeg altijd mutsjes toen ik nog kaal was. En zodra mijn haar begon te groeien en het weer wat dikker was ben ik ook gestopt met de mutsjes. Inmiddels ben ik aan mijn korte koppie gewend. Het levert wel grappige situaties op. Ik ben toch wel een bekende bij het netwerk, maar mensen gingen zich opnieuw voorstellen. Hilarisch! Ik heb het niet echt bekend gemaakt dat ik vorig jaar diagnose bk had gekregen. Sommigen hadden het toch via gehoord en een enkeling had ik het wel verteld. Het was ontzettend fijn om er weer bij te zijn. Meer en meer weer mezelf te worden. Of kan ik beter zeggen meer en meer echt mezelf te zijn.

Maandag 21-01-2019 naar AVL

Precies tien dagen na de operatie heb ik een controle afspraak bij dr. Toetha en uitslag van het borstweefsel. Het is spannend en eigenlijk toch weer niet. Ik verwacht namelijk goed bericht. Dat de snijranden van het weefsel uit de borst schoon zijn. Verder ben ik benieuwd of er een mammaprint is gemaakt en wat ze verder nog te vertellen heeft nadat het weefsel is onderzocht.