Een woning kopen na borstkanker, hoe werkt dat? 

De behandeling tegen kanker is ingrijpend, maar na de behandeling treden er nog steeds problemen op. Zo kan het voorkomen dat ex-patiënten fysieke gevolgen van de behandeling ondervinden, zoals moeheid of spierpijn, maar ook op het gebied van financiën en huisvesting kun je tegen verschillende obstakels aanlopen. Uit een onderzoek onder ruim 300 (ex-)kankerpatiënten blijkt dat ongeveer 60% van de ondervraagden moeite heeft met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. “Wij vinden dit onacceptabel”, zegt directeur Arja Broekland van de NFK eind 2019. “De groep van mensen die met of na kanker leeft wordt steeds groter, de groep die onverzekerbaar is wordt daarmee ook groter.” De NFK wilde naar aanleiding van het onderzoek dat er een speciale wet kwam die het voor (ex-)kankerpatiënten mogelijk maakte om “vergeten te worden”.

Schone lei-regeling

Mede door inspanningen van de NFK is er, op voorstel van oud minister van Financiën Wopke Hoekstra, een wet aangenomen die het voor (ex-)kankerpatiënten makkelijker maakt om aan een overlijdensrisicoverzekering te komen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat een verleden met kanker niet meer in de weg staat bij het verkrijgen van een hypotheek. Op eerste oog klinkt dit als goed nieuws, er zijn echter een aantal dingen waar je als (ex-)kankerpatiënt rekening mee dient te houden.  Zo staat er in de wet geformuleerd dat “het recht op vergeten worden” pas in gaat wanneer je 10 jaar kankervrij bent. Dat is een lange periode voor iemand waarbij het risico op recidiven klein is. Ook behouden verzekeraars het recht om bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering andere aandoeningen of relevante aspecten, bijvoorbeeld levensstijl, mee te wegen in het berekenen van de premie. Ook staat de diagnose borstkanker nog niet in de lijst met kankersoorten waarbij er kortere termijnen afgesproken kunnen worden.

Niet zoals het lijkt

Hoewel het aannemen van een nieuwe wet die ex-borstkankerpatiënten het recht geeft om vergeten te worden na 10 jaar een goede ontwikkeling lijkt, valt dit in de praktijk echter vaak tegen. Een vrouw die een aantal jaar kankervrij is, is immers gewoon gezond. Dat hij of zij dan moet wachten tot het 10 jaar punt is een lange tijd. Vooral voor mensen die al ouder zijn kan deze ‘overbruggingsperiode’ heel lang zijn. Het aanvragen van een nieuwe hypotheek wordt op een oudere leeftijd nauwelijks gedaan, omdat de einddatum van de terugbetalingstermijn pas wordt bereikt wanneer de aanvragen 80-90 jaar oud is.

Bij Stichting Supervrouw is een verhaal bekend van een alleenstaande, ex-borstkankerpatiënte die twee jaar genezen is. Zij wilde graag een extra slaapkamer aanbouwen maar kreeg geen hupotheek omdat zij nog niet 10 jaar kankervrij was.

Dit voorbeeld toont dus aan dat hoewel de regeling op papier gunstig klinkt, dit in de praktijk nog lang niet genoeg blijkt te zijn.

Nog niet waar we willen zijn

De schone lei-regeling is een mijlpaal voor iedereen in Nederland die leeft met of na kanker. Oud-minister Wopke Hoekstra benadert echter dat de kous nog niet af is: “Ik zie deze regeling als een eerste stap, ik hoop en verwacht dat we de regeling steeds verder kunnen uitbreiden. Samen met NFK en het Verbond van Verzekeraars monitoren we de effecten van de regeling actief. Wat mij betreft geldt natuurlijk: hoe korter hoe beter.”

De NFK is ook ontzettend blij met het beleid, maar geeft wel aan dat het hier gaat om een voorzichtige stap in de juiste richting. In de toekomst willen de betrokken partijen graag zien dat er voor meer kankersoorten een korte termijnregeling kan worden afgesproken. Of dat daadwerkelijk gebeurt en hoe dat er dan uit gaat zien is nog even afwachten, tot die tijd raad NFK aan om positieve of negatieve ervaringen tijdens het verkrijgen van een overlijdingsrisico en uitvaartverzekering met hen te delen.

Al met al kunnen we spreken van een zeer positieve ontwikkeling, het is nu afwachten op nieuwe ontwikkelingen die het proces van een huis kopen voor (ex-)kankerpatiënten nog makkelijker maakt.

Bronnen: https://www.stichting-ook.nl/huisvesting-en-hulp-in-huis-bij-kanker/, https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4953656/ex-kankerpatient-isabelle-kan-eindelijk-verzekering-krijgen , https://iknl.nl/nieuws/2021/schone-lei-regeling-overlijdensrisicoverzekering-%E2%80%98 , https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/17/persbericht-ex-kankerpatienten-kunnen-zich-vanaf-januari-2021-beter-verzekeren , https://www.hartvannederland.nl/nieuws/meer-dan-helft-ex-kankerpatienten-komt-niet-in-aanmerking-voor-overlijdensverzekering