Extra controle

Gelukkig mag ik even op extra controle komen bij de Radiotherapeut

Sinds van het weekend voelde ik wat in mijn oksel. Ik ging voor de spiegel staan en deed mijn arm omhoog. Echt wel dikker dan de andere kant. En ook mijn borst wordt eerder dikker dan dat het slinkt. Ik nam me voor om maandag te bellen. Gedurende de dag ging het wel regelmatig door me heen, maar ik voelde me een beetje duf hierover. Het is tenslotte ook de plek waar ik geopereerd ben. Dat zal er wel bij horen. Ik belde niet en ging ‘s avonds weer op onderzoek uit voor de spiegel. Nog steeds hetzelfde… ‘s Nachts was ik er wakker van geworden, ik was me meer zorgen aan het maken dan ik toegaf.

Bellen naar het Verbeeten

Gisterenochtend belde ik toch op om het te melden. Een aardige dame aan de lijn zei dat er zelfs die dag, om drie uur ‘s middags, al een plekje was. Had ik even mazzel. Dr. Wasling is een ontzettend aardige vrouw. Ze vroeg hoe het ging en ik vertelde kort mijn verhaal. Ze onderzocht mijn hals, okselklieren en borst. Ze vertelde dat ik vocht vasthield en dat het normaal is dat dit twee a drie maanden na de bestraling erger lijkt te worden. Zucht, ik voldeed dus precies aan het verloop van het (herstel)proces. Er viel echt wat van me af, want heel stiekem dacht ik terug aan die grote golfbal die zo lekker onopgemerkt had kunnen groeien. Ze adviseerde me om naar een oedeemtherapeut te gaan die het eruit kan masseren.

Gewoon weer bellen de volgende keer

Dr. Wasling zei: “Heel goed dat je belt hoor. En denk nu niet de volgende keer: nu kan ik niet weer bellen. Als je wat voelt gewoon even bellen en checken, daar zijn we voor.” Dit had ik echt even nodig. Wat fijn dat dit geen enkel probleem is. Ik informeerde ook meteen hoe dat nu precies in zijn werking gaat bij de eerste echte controle in januari. Een borstfoto is nog geen okselfoto. Hoe werkt dat? “Nou,” vertelde Dr. Wasling, “de borstfoto wordt ook van de zijkant gemaakt en daarop zijn ook de okselklieren te zien. Bij twijfel, wordt er meteen een echo gemaakt.” Met een gerust hart liep ik richting mijn auto en belde meteen Zorgplaza voor een afspraak met de oedeemtherapeut. Volgende week kan ik terecht.