Feestje van Merel

DJ feestje van Merel

Op 24 januari is Merel negen jaar geworden. Vorig jaar met haar achtste had ik natuurlijk niet kunnen bevroeden dat ons jaar zo anders zou lopen zoals het deed. In gedachten ga ik nog even terug naar dat moment. Merel werd acht, ik ging verhuizen met de zaak van Sprang Capelle naar Waalwijk, Lars was de maand erop jarig en werd zestien en ik in maart drieënveertig. Ook dat feestje stond al gepland bij de Molen. Mijn derde veertigste zoals ik het noemde. In januari had ik zoveel zin dat 2018, er stonden zoveel mooie dingen te wachten op ons. Hoe bizar is het om dan ineens in een behandeltraject terecht te komen. Toch kijk ik er zeker niet spijtig op terug. Ook niet balend. Nee, eigenlijk meer als een feit. Het is gebeurd en het komt goed.

Merel in het zonnetje zetten

Maar zo luchtig als ik er zelf in sta, zo luchtig is het voor de kinderen natuurlijk niet. Daarom wilde ik Merel in het zonnetje zetten met haar verjaardag. Plannen van het feestje was even lastig met de omgangsregeling maar wat het in vat zit verzuurd niet, zeg ik altijd maar. Op 16 februari een knalfeest op kantoor voor Merel met DJ Peerke. Het kantoor is omgetoverd tot een ware disco met lampen, rook en een echt mengpaneel. Zelfs de microfoon ontbreekt niet. Merel heeft voor haar feestje van tevoren allerlei nummers opgezocht die ze wil horen. Via app aan de DJ doorgegeven.

De voorbereidingen

Om half twaalf is DJ Peerke bij ons om op te bouwen voor het feestje, hij heeft maar liefst anderhalf uur nodig. Ondertussen helpen Merel en Lars mee met alles klaarzetten. Er komen ongeveer tweeëntwintig kinderen dus kannen siroop klaargemaakt, ballonnen opgeblazen, statafels met lekkers en fruit erop en spullen opzij gezet. Voorbereidingen voor de broodjes kroket en frikandel op het einde, die ik zelf ga bakken. Lars gaat bij de ingang staan om aan iedereen te vragen wat ze op hun broodje willen en schrijft dat op. Polaroidcamera klaargezet om van iedereen een fotootje te maken die mee naar huis mag.

Let’s party

Om één uur druppelen de kinderen zo’n beetje binnen. Eerst natuurlijk een drankje en een cakeje. DJ Peerke zet het verjaardag nummer op zodat we kunnen zingen voor Merel en daarna krijgt ze van iedereen cadeautjes. Wat is ze verwend! Dan begint het spektakel met muziek, flitsende lichten en rook. De DJ heeft allerlei spelletjes bedacht waarmee ze prijsjes kunnen winnen. Daar staan ze dan! Leuk om te zien! Dansen, springen, staan-zitten en onder een stok door limbo dansen Drinken is niet aan te slepen. En Lars helpt zo goed mee. De kinderen raken er moe van. Een aantal gaan uitgeblust op een stoel zitten. Maar de meiden houden het langste vol, die blijven maar dansen en rusten geen moment.

Ontploffing

Lars heeft net een kan met een pompsysteem vol nieuwe siroop gemaakt en ik schenk het in. Ineens, terwijl ik bezig ben, een plof en alles stroomt uit de onderkant van de kan. Een ravage, twee seconden later bedenk ik om naar buiten te rennen met de lekkende kan. Gats, wat een zooi. Lars komt gauw met handdoeken, ik dep alles op. Het glas stofzuig ik even weg want de kinderen lopen op sokken of blote voeten. Poeh, ik voel dat ik moe aan het raken ben.

Broodjes met kroket of frikandel

Ik dacht, met zo’n grote groep frietjes met mayo, dat wordt een bende. Broodjes kroket en frikandel zonder saus kan minder aanrichten. Af en toe even praktisch denken. Oventje van thuis mee naar kantoor meegenomen en bakken maar. Samen met Lars alles klaargemaakt en op tafel gezet. Lars komt bij me staan en zegt: “Goh mam, het is nog wel een heel werk om zoveel kinderen te verzorgen.” Dan komt de beste vriend van Lars, Finn, binnen samen met zijn moeder Marieke. De kinderen zitten lekker te eten. De broodjes vliegen er doorheen.

Feestje voorbij

Wat zijn de uurtjes voorbij gevlogen. Het is alweer half vijf, vaders en moeders druppelen binnen om de kinderen op te komen halen. De DJ is zijn spullen aan het opruimen en de serpentine die ik op tafel had gelegd ligt in kleine stukjes door het hele kantoor heen. Dat is het enige wat ik beter niet had kunnen doen. Had geen idee dat de kinderen daar kleine stukjes van zouden maken, die lange slierten leken mij vrij onschuldig. Ik begin met stofzuigen en merk dat ik stiekem toch wel erg moe geworden ben. Marieke is er nog en rukt de stofzuiger uit mijn handen. Samen ruimen we het kantoor op. In een uur is alles weer opgeruimd en gaan we allemaal richting huis.

Filmpje

Lars gaat chillen in zijn kamer en Merel en ik kijken een filmpje. Mijn hele lijf doet zeer, zo idioot. Ik ben gesloopt van deze dag. Als Marieke me niet had geholpen, had ik het moeten laten staan. Daar heb ik me wel op verkeken. Dit zijn dingen die me zo verrassen. Voor de chemo had ik mijn hand hier niet voor omgedraaid. Maar nu, na de behandeling is mijn conditie een heel stuk minder. Om half acht lig ik uitgeteld met Merel in bed en slaap ik door tot half zes. Maar het was een GEWELDIG feest en een geweldige dag. Mooie herinneringen gemaakt!