Groen licht voor de 4e chemo

Check-up bij de oncoloog en groen licht

Vandaag ga ik eerst bloed prikken om de waardes te controleren, alvorens er groen licht komt voor de vierde chemokuur van aanstaande vrijdag. Omdat het even duurt voordat het verslag van het AVL naar het ETZ gestuurd wordt, mag ik het mooie nieuws gaan vertellen aan dr. Oliekan. Ik heb ook de beelden van de MRI op een cd-rom bij me voor het ETZ-dossier. Als ik aan dr. Oliekan vertel dat de tumor in de linkerborst niet meer te zien is, zie ik een lach op zijn gezicht verschijnen. We nemen samen het behandelplan van AVL door en hij geeft aan dat hij 100% achter deze strategie staat en begrijpt dat ik deze keuzes maak. Het geeft me een fijn gevoel dat we het samen eens zijn en hij me steunt. Verder weet hij me ook te vertellen dat het AVL het enige ziekenhuis in Nederland is dat met aangetaste lymfeklieren deze vernieuwende wijze toepast door sparend te opereren in de oksel. Althans als die sneltest op de OK ook echt schoon blijkt te zijn. In alle andere ziekenhuizen wagen ze zich hier niet aan.

Een beetje minder chemo!

Dr. Oliekan vraagt hoe het met de tintelingen in handen en voeten gaat. In mijn handen heb ik er nog geen last van, in mijn voeten wel. Omdat de chemo zo goed aanslaat mag de chemo verminderd worden naar 75%. Daar ben ik erg bij mee. Daarmee worden de bijwerkingen ook minder, aldus de oncoloog. Tussendoor informeer ik even naar de ejectiefractie van de laatste keer waar ik nog geen uitslag van weet. Ik begon met 65%, wat extreem goed is volgens dr. Oliekan, nu is deze 55%. Nog steeds goed, maar wel iets om in de gaten te houden. Over zes weken weer een ejectiefractie. Ik krijg groen licht voor de volgende chemo die vanaf nu niet meer op donderdag maar op vrijdag staat gepland. Dat is in alle opzichten praktischer..

 

Port-a-cath

Omdat het prikken van een infuus voor de chemo regelmatig niet lukt en ik van de laatste chemo ruim een week een pijnlijke arm met zwelling heb gehad, vertelde verpleegkundige Mandy mij over de port-a-cath (PAC). Tot nu toe had ik enkel gehoord van een picc-lijn. Nadat ik me had ingelezen leek me dat geen goede oplossing. Altijd een bungelend slangetje uit je arm. Daarbij heb je thuiszorg nodig voor doorspoelen en is er kans op verstopping. De PAC is wel even een ingreep om in te brengen maar dan heb je geen delen die uit je lichaam steken en je zit ook niet met de thuiszorg op je nek. En daarna zal ik geen hinder meer ondervinden bij het toedienen van chemo’s. Donderdag de intake met de arts die hierover gaat en dan bepaalt zij de urgentie en wanneer deze geplaatst gaat worden. Deze week ben ik zo’n beetje elke dag in het ziekenhuis behalve woensdag!

Overgang

Ik vertel aan dr. Oliekan dat ik enorme hitte aanvallen heb overdag en ‘s nachts. Door de chemo ben in de overgang gekomen. Het zou wel weer kunnen normaliseren na de chemo maar daar is geen zekerheid over. Omdat ik geen hormoon gerelateerde borstkanker heb mag ik op zoek naar homeopathische middelen om de overgangsklachten wat te verminderen. Dr. Oliekan is hier niet zo van maar nu komt hij er zelf mee. Zaterdag dus even naar Broeders om dat mijn licht op te steken…