Wat is vooral handig om te weten bij diagnose borstkanker?

Stel je voor dat jij de diagnose borstkanker krijgt, wat is dan vooral handig om van tevoren te weten?

Als je de diagnose krijgt dan ontvang je in het ziekenhuis een map met standaard informatie. Zo’n ouderwetse stomme A5 multomap. Dat gaat vooral over het behandeltraject wat meestal bestaat uit chemobehandeling, immuno- of hormoontherapie, operatie (borstbesparend wat afgekort wordt met bb) of amputatie. Dat je onderzoeken krijgt, alleen de meest gangbare worden genoemd en dat was het dan. Maar praktische tips, die handig zijn om vooraf te weten, ontbreken. Dat je tanden los kunnen gaan zitten of uitvallen bijvoorbeeld. Daarom zet ik ze op een rijtje zodat jij, mocht dit je overkomen, wel geïnformeerd bent.

Nuttige tips

  • Hoe staat het met je rijbewijs? Is deze nog geldig of moet je deze komend jaar vernieuwen? Want als je zo meteen geen haar meer hebt of als je er wellicht wat opgeblazen uit gaat zien, wil je niet op de foto. Sommige Gemeentes in Nederland doen er moeilijk over dat je in de behandelperiode er anders uitziet dan na deze periode. Dit omdat je dan later niet meer lijkt op die foto. Je kunt daarom beter op tijd je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart laten verlengen. In Waalwijk ondervond ik deze hinder niet, maar toegegeven sta ik nu met kort haar op de foto. Het rijbewijs gaat tien jaar mee, daardoor word je er nog jaren aan herinnerd.
  • Als je chemo krijgt dan kan dit je tanden aantasten, in het ergste geval kunnen tanden gaan los zitten of eruit komen. Een extra bezoekje aan je tandarts en even melden dat je start met chemo is wel handig. Er is namelijk een speciaal protocol opgesteld door tandartsen. Mijn gepassioneerde (knappe) tandarts kon zich er behoorlijk boos over maken dat ik niet op de hoogte was. Ik kreeg een extra consult bij de mondhygiëniste met uitleg. In de periode van de chemo heb ik geen enkele keer tandenpoetsen overgeslagen. Mijn gebit met zorg onderhouden. Na het traject deden ze pas weer röntgenfoto’s maken en ik ben er goed doorheen gekomen.
  • Je haar gaat uitvallen. In mijn geval wilde ik het van tevoren al geregeld hebben. Stel je voor dat ik zonder haar naar een klant moest?! Daarom ging ik naar een haarwerk instituut en liet een mooi haarwerk aanmeten. Dat kostte behoorlijk wat. Het is daarom zo jammer dat ik het niet gedragen heb. Je kunt het van tevoren niet inschatten. Het leek mij het einde van de wereld: geen haar meer hebben. Maar weet je wat? Ik vond het een bevrijding tijdens alle behandelingen. Daardoor heb ik alleen mutsjes gedragen en in huis vaak helemaal niets. Het is zonde van het geld geweest! Mijn tip is om eerst eens te ervaren hoe het is om geen haar te hebben en wat te experimenteren met leuke sjaals en mutsjes. Het haarwerk is zo gekocht!
  • Iedereen die chemo ondergaat krijgt buikpijn, krampen, diarree en darmgassen. Zorg dat je van tevoren een flesje synerga in huis hebt. Het is erg heilzaam voor je darmen, herstelt de darmslijmvliezen en vermindert de klachten. Het duurt ongeveer twee a vier weken om de klachten te verminderen. Ik heb het tijdens de hele chemoperiode gebruikt. In het begin bestierf ik het van de buikpijn en alles wat ik at kwam er vloeibaar uit. Toen ik het middel ontdekte duurde het een aantal weken voordat het werkte en daarna had ik af en toe nog wel last, maar niet meer in de vreselijke mate zoals die eerste maand. Het is verkrijgbaar bij Broeders in Oosterhout.
  • Heb je acryl- of gelnagels? Haal ze eraf! Ik had mooie nagels van mezelf. Die heb ik heel lang goed kunnen houden (met supplementen), tot het einde eigenlijk. Toen ze afbraken en ik bij de pedicure was voor mijn voeten repareerde zij ze. En dat was nu net niet zo handig. Later zijn de gerepareerde acrylnagels allemaal gaan inscheuren. Mijn nagels werden alsnog flinterdun. Waar de acrylnagel heeft gezeten heb ik nu deukjes in mijn nagel. Het middel silicium is goed voor huid, haar en nagels, dit kun je veilig gebruiken tijdens het behandeltraject en heeft ook een positieve werking op je spieren. Silicium is er in vloeibare vorm en verkrijgbaar bij Broeders.
  • Neem elke maand een huidbehandeling voor je gezicht. Natuurlijk heeft chemo en dexametason een vernietigend effect op van alles en nog wat. Dit ga je aan je gezicht zien. De eigenaresse van de schoonheidssalon waar ik van tevoren kwam, dacht met mij mee en deed elke maand een speciale behandeling bij mij. Ik kreeg een goede olie mee, die ik elke dag als ik ging slapen op deed. Het is een verwennerij die je hard nodig hebt tijdens het behandeltraject. En je huid blijft er beter door in conditie.
  • Het is natuurlijk luxe die niet voor iedereen is weggelegd. Ik ging niet op vakantie dus kon ik dat uitgeven aan supplementen en behandelingen. Eke maand een voetenbehandeling is erg weldadig tijdens het behandeltraject. Omdat je bloedwaardes worden aangetast geneest alles veel minder snel, een klein schrammetje of wondje kan zomaar een ontsteking worden. Omdat ik bleef hardlopen tijdens mijn traject had ik regelmatig blaren, iets wat ik voorheen overigens veel minder had. De behandelingen van de pedicure waren dan niet alleen weldadig maar ook noodzakelijk.
  • Tijdens de chemo kun je wondjes en blaren krijgen aan je voeten. Een oncologische pedicure kan daar op de juiste wijze mee omgaan. Jammer genoegd leerde ik deze dame pas na mijn behandeltraject kennen. Tijdens de chemo had ik soms hele vreemde blaren uit het niets. Daar wist Monique wel raad mee geweten. Maar na het behandeltraject tijdens het sporten spelen er weer blaren op. Ik dacht dat de neuropathie was genezen. Lees het volgende blog over de behandeling bij Monique Verschuren.
  • De operatie. De procedure bij borstkanker is bijna altijd: chemo (met immuno- of hormoontherapie), operatie en bestraling. Afhankelijk van het type borstkanker in verschillende volgordes. Bij de ene vrouw borstbesparend en bij de andere vrouw amputatie. In het begin weet je nog niets en wil je maar één ding.. er vanaf zijn. Ik riep al gauw, ‘haal ze er maar af!’ Dit is een reactie die veel vrouwen hebben. De chirurg zei: “Ik ga het heel mooi opereren en doe zoveel mogelijk besparend, later zal je het wel belangrijk vinden.” En dat was ook zo, nu een jaar later kan ik dat zeggen. Je bent zelf degene die bepaalt. Als ik een amputatie wilde, dan had ze dat gedaan maar het was niet nodig. Als het wel nodig is, neem dan de tijd voor de mogelijkheden die er zijn. Maak niet te snel beslissingen, maar laat je goed informeren.

Je hebt afschuwelijk nieuws gehad, jouw diagnose zet de wereld op zijn kop. Alles komt op losse schroeven te staan. Een soort shock lijkt het wel. Paniek bij jezelf en de mensen om je heen. Alsof in een keer van alles geregeld moet worden. Ziekmelden, van alles ‘on hold’. In het begin kreeg ik die adviezen. Goed bedoeld van iedereen natuurlijk. Sport je veel? Blijf dat doen! Heb je een leuke baan? Meld je niet meteen ziek maar overleg of je minder kunt werken. Afleiding is zo belangrijk tijdens het behandeltraject. De diagnose die je gekregen hebt, heb je thuis, bij je vrienden, op je werk, overal. Thuis voel je je niet beter dan ergens anders. Ziek ben je overal. Natuurlijk hangt het af van hoe je reageert op het behandeltraject. Enige wat ik aan je mee wil geven is dat afleiding en structuur zo fijn is tijdens het vervelende traject waar je in zit.