HER2 positief

Binnen borstkanker zijn verschillende typen te onderscheiden

In het begin kon ik door de bomen het bos niet meer zien, er komt zoveel informatie op je af. Ik had behoefte aan wat overzicht en ook niet te gedetailleerd maar eerder de grote lijnen. Hieronder volgt een eenvoudige uiteenzetting. Er is een verschil tussen lokale borstkanker van een paar mm of een grotere tumor van een aantal centimeter. Soms kan volstaan worden met alleen een operatie. In de andere situatie volgt, chemo, doelgerichte therapie, operatie, bestraling en nog een nabehandeling van hormoon- of immunotherapie.

De korte weergave

• Invasief ductaal carcinoom, kanker ontstaan in een melkgang, dit type komt vaak voor namelijk 85% en is goed behandelbaar.
• Invasief lobulair carcinoom, kanker ontstaan in een melkklier, dit type komt in 10% van de gevallen voor en is redelijk goed behandelbaar.
• Carcinoom in situ, voorstadium van borstkanker (DCIS en LCIS). Meestgal groeit dit niet uit naar borstkanker en de behandeling hiervan is relatief eenvoedig door de cellen operatief te verwijderen.
• Hormonale borstkanker (oestrogeen(ER), progesteron(PR)), bij dit type zit er een hormoon receptor op de kankercel. Bij 20% van de personen met borstkanker is er sprake van een HER2 receptor. Voorheen was er voor deze borstkanker een minder goede prognose. Het is een agressieve en snel delende vorm. Met de komst van immunotherapie is de overlevingskans enorm gestegen. De ingrediënten van de immunotherapie remmen de groei van de cellen op de eiwit receptor. Op dit moment zijn er vier medicijnen beschikbaar voor HER2-positieve borstkanker:
• Trastuzumab (Herceptin® of een ander merk) – bij HER2 positief
• Lapatinib (Tyverb®) – bij uitgezaaide HER2 positief
• Pertuzumab (Perjeta®) – bij HER2 positief
• Trastuzumab-emtansine / T-DM1 (Kadcyla®) – bij uitgezaaide HER2 positief
• Triple negatieve borstkanker, bij deze variant is het geen ER, PR, of HER2. Dit type komt 15 tot 20% voor en komt vaak voor bij vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker hebben en bij jonge vrouwen. Net als de HER2 is dit een agressieve, snelgroeiende kanker. Afhankelijk van het stadium en of de uitzaaiing wordt er een behandelplan bepaald. Helaas reageert deze borstkanker niet op hormoon-of immunotherapie.
• Zeldzame borstkanker soorten zijn: de ziekte van Paget, Tubulair carcinoom, inflammatoir carcinoom (ontstekingsborstkanker) en phyllodes tumor.

Chemotherapie

Bij borstkanker wordt vaak chemo in gezet. Chemo ofwel cytostatica zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van kanker. Ze remmen de celdeling en daarmee ook de groei van tumoren. Lees hier meer informatie over dit onderwerp.

Meer informatieve sites over borstkanker (genoemde sites zijn al meteen door gelinkt naar de juiste pagina).

Mijn eigen diagnose

Ik ben gediagnosticeerd met HER2 positief, in de linkerborst een tumor van bijna 3 cm, 3 tot 4 aangedane klieren in de lymfen en aangedane klieren, die zich manifesteerde als een grote golfbal in mijn oksel en bij het sleutelbeen een tumor (het laatste is niet operabel). Alles wat ik schrijf gaat over dit type borstkanker. Dat neemt niet weg dat de paclitaxel die ik bijvoorbeeld als chemo ontvang hetzelfde kan zijn als bijvoorbeeld een vrouw met type hormonale borstkanker. En dat dezelfde bijwerkingen kunnen optreden. Daarbij kunnen de blogs je van informatie voorzien en steunen, in de strijd om de bijwerkingen te verminderen en je pad te vinden die voor jou het beste werkt. Mocht je vragen hebben stuur me dan gerust een email via iris@supervrouw.nl.