Selecteer een pagina

HER2 positief

Binnen borstkanker zijn verschillende typen te onderscheiden

In het begin kon ik door de bomen het bos niet meer zien, er komt zoveel informatie op je af. Ik had behoefte aan wat overzicht en ook niet te gedetailleerd maar eerder de grote lijnen. Hieronder volgt een eenvoudige uiteenzetting. Er is een verschil tussen lokale borstkanker van een paar mm of een grotere tumor van een aantal centimeter. Soms kan volstaan worden met alleen een operatie. In de andere situatie volgt, chemo, doelgerichte therapie, operatie, bestraling en nog een nabehandeling van hormoon- of immunotherapie.

De korte weergave

 • Invasief ductaal carcinoom, kanker ontstaan in een melkgang, dit type komt vaak voor namelijk 85% en is goed behandelbaar.
 • Invasief lobulair carcinoom, kanker ontstaan in een melkklier, dit type komt 10% voor en is redelijk goed behandelbaar.
 • Carcinoom in situ, voorstadium van borstkanker (DCIS en LCIS). Meestal groeit dit niet uit naar borstkanker en de behandeling hiervan is relatief eenvoudig door de cellen operatief te verwijderen.
 • Hormonale borstkanker (oestrogeen (ER) , progesteron (PR)), bij dit type zit er een hormoon receptor op de kankercel. Type PR komt 80% voor, type ER komt 65% voor.
 • HER2 borstkanker, andere benamingen zijn HER2+, HER2/NEU, HER2 positief, bij dit type zit er een eiwit receptor op de kankercel. Bij 20% van de personen met borstkanker is er sprake van een positieve HER2 receptor. Voorheen was er voor deze borstkanker een minder goede prognose. Het is een agressieve snel delende vorm. Met de komst van immunotherapie is de overlevingskans enorm gestegen. De ingrediënten van de immunotherapie remmen de groei van de cellen met de eiwit receptor. Op dit moment zijn er 4 medicijnen beschikbaar voor HER2-positieve borstkanker.
 • trastuzumab (Herceptin® of een ander merk) – bij HER2 positief
 • lapatinib (Tyverb®) – bij uitgezaaide HER2 positief
 • pertuzumab (Perjeta®) – bij HER2 positief
 • trastuzumab-emtansine / T-DM1 (Kadcyla®) – bij uitgezaaide HER2 positief
 • Triple negatieve borstkanker, bij deze variant is het geen ER, PR of HER2, dan spreekt men van trippel negatief. Dit type komt 15 tot 20% voor en komt vaak voor bij vrouwen die een erfelijke aanleg voor borstkanker hebben en bij jonge vrouwen. Net als de HER2 is dit een agressieve snel groeiende kanker. Afhankelijk van stadium en of uitzaaiing wordt er een behandelplan bepaald. Helaas reageert deze borstkanker niet op hormoon- of immunotherapie.
 • Zeldzame borstkanker soorten: de ziekte van Paget, Tubulair carcinoom, inflammatoir carcinoom (ontstekingsborstkanker) en phyllodes tumor.

Chemotherapie

Bij borstkanker wordt vaak chemo in gezet. Chemo ofwel cytostatica zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van kanker. Ze remmen de celdeling en daarmee ook de groei van tumoren. Lees hier meer informatie over dit onderwerp.

Meer informatieve sites over borstkanker (genoemde sites zijn al meteen door gelinkt naar de juiste pagina).

Mijn eigen diagnose

Ik ben gediagnosticeerd met HER2 positief, in de linkerborst een tumor van bijna 3 cm, 3 tot 4 aangedane klieren in de lymfen en aangedane klieren, die zich manifesteerde als een grote golfbal in mijn oksel en bij het sleutelbeen een tumor (het laatste is niet operabel). Alles wat ik schrijf gaat over dit type borstkanker. Dat neemt niet weg dat de paclitaxel die ik bijvoorbeeld als chemo ontvang hetzelfde kan zijn als bijvoorbeeld een vrouw met type hormonale borstkanker. En dat dezelfde bijwerkingen kunnen optreden. Daarbij kunnen de blogs je van informatie voorzien en steunen, in de strijd om de bijwerkingen te verminderen en je pad te vinden die voor jou het beste werkt. Mocht je vragen hebben stuur me dan gerust een email via iris@supervrouw.nl.
Cart
 • No products in the cart.