Hoe herken je borstkanker?

Hoe herken je borstkanker?

Dit is natuurlijk een hele belangrijke vraag. Op de homepagina onze site kun je een video vinden over preventie van drs. Louise Lagendijk. Dit kun je elke maand bij jezelf toepassen. Hierdoor kun je in een vroeg stadium een knobbeltje of afwijkingen ontdekken.

 

Er zijn een aantal symptomen die goed zijn te weten:

  • Een ongewoon knobbeltje in de borst
  • Sinds kort ingetrokken tepel
  • Schilfering en roodheid van de tepel
  • Kuiltje in de borst
  • Strengetje naar de tepel (dit zie eruit als een opgezette ader)
  • Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur, bruin of melkachtig)
  • Een slecht genezend plekje
  • Pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst
  • Warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid
  • Zwelling in de oksel

Zelfonderzoek

De menstruatie (ongesteldheid) heeft invloed op de borsten. Net voor de menstruatie voelen de borsten vaak wat anders aan. Zie en/of voel je dan een verandering, controleer de borst(en) dan nogmaals na afloop van de menstruatie. Tussen 19e tot en met de 23e dag van de cyclus (28 dagen) zijn de dagen waarop je het beste je borsten kunt checken.

Bevolkingsonderzoek én zelfonderzoek

Alle Nederlandse vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het is belangrijk dat je in de periode tussen de controles zelf goed blijft opletten en regelmatig een zelfonderzoek doet. In de tussenliggende periode kan namelijk een tumor in de borst ontstaan.

Iris had HER2+

Zij ontdekte een grote bult onder haar tepel in haar linkerborst en de borst was erg warm. De hele borst deed pijn. Dit komt niet zo vaak voor en het was er van het ene op het andere moment. Aanvankelijk werd gedacht dat het een ontsteking was.

Iris Lemeare heeft het hele behandeltraject doorlopen en schreef over al haar ervaringen, behandelingen en uitdagingen. Juist omdat zij nergens met haar vragen terecht kon maar wel de antwoorden en oplossingen ging zoeken is dit voor haar een inspiratiebron geweest die informatie te gaan delen. Zo kwam Stichting Supervrouw tot stand. Ze schreef er ook een boek over. Wellicht vind jij het fijn om te lezen over middeltjes die je op de been houden tijdens chemo? Of wil je juist lezen hoe een stereotactisch biopt gaat. Of gewoon hoe Iris het leven van alledag combineerde met het behandeltraject? Je kunt het boek hier bestellen.

Maar je kunt ook terecht bij Stichting Supervrouw als je vragen hebt over de nazorg. Want het behandeltraject is het begin, als je eenmaal klaar bent kom je in de volgende fase. Schroom niet om ons te bellen. We helpen je graag.