Huidklachten na bestraling
Wanneer je de diagnose borstkanker krijgt zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Denk hierbij aan een borstbesparende operatie, een borstamputatie, chemotherapie, immunotherapie, bestraling of een combinatie van deze behandelmethodes. Bestraling en chemotherapie worden vaak toegepast. Deze behandelmethodes zijn destructief voor kankercellen, maar veroorzaken ook schade aan de ‘normale’ cellen. Dit kan zorgen voor vervelende bijwerkingen als een chemobrein of huidklachten.
Bestraling, ook wel radiotherapie genoemd, is een specifieke manier van kankerbestrijding. Door middel van radioactieve straling, röntgenstraling of een combinatie van de twee, worden de kankercellen aangepakt. De cellen van een gezwel worden zó beschadigd dat ze zich niet verder kunnen delen, of dat hun stofwisseling ontregeld raakt. De kankercellen sterven dan af. Helaas raken gezonde cellen ook beschadigd. Deze gezonde cellen herstellen zich gelukkig beter dan kankercellen. Dat is een belangrijk verschil. Want zo kunnen de behandelend artsen de kankercellen doden, terwijl de gezonde cellen zich weer herstellen. De huid is na een stralingsbehandeling echter dusdanig beschadigd, dat mensen hier klachten van kunnen ondervinden.
Soorten bestraling
Een bestralingsbehandeling is voor iedereen anders. De keuze voor een bepaalde soort therapie hangt af van factoren als de plaats en grote van de tumor, het stadium van de tumor en de terugkeringskans. Bij 90% van de patiënten wordt uitwendige bestraling toegepast. Bij uitwendige bestraling komt de straling uit een bestralingstoestel. De tumor wordt door de huid heen bestraald. Een uitwendige bestraling wordt voor een paar weken achtereen, iedere doordeweekse dag gegeven.
Naast uitwendige bestraling bestaat er ook inwendige bestraling, hierbij vindt de bestraling van binnenuit plaats. Hierbij wordt er radioactief materiaal in of bij de tumor geplaats. Deze manier van bestraling wordt vaak gebruikt bij plekken die moeilijker te bereiken zijn, voor borstkanker is dit dus vrijwel niet aan de orde.
Huidklachten
Door uitwendige bestraling kun je last krijgen van klachten aan de huid. Zoals gezegd kan de straling de huidcellen beschadigen. De klachten zijn vaak vergelijkbaar met een brandwond: eerst wordt de huid rood en/of schilferig, waarna de huid open kan gaan. Andere klachten kunnen zijn:
- Warm aanvoelen van de huid
- Jeuk aan de huid
- Blaasjes op de huid
- Een branderig gevoel
- Droge vervelling
- Brandblaren
Donkere huid
Pigmentcellen in je huid maken het stofje pigment aan dat de kleur van je huid bepaalt. Pigmentcellen reageren op bestraling door zich te delen en meer pigment aan te maken. Dit kan er voor zorgen dat de huid donkerder wordt dan ‘ie voorheen was. Dit komt meestal voor bij mensen die van zichzelf al een donkerdere huid hebben. Meestal verdwijnt de donkerdere kleur weer in de loop van 2 tot 8 maanden. Soms kan het echter langer dan een jaar duren.
Zonlicht
De huid is tijdens de bestraling een paar maanden extra gevoelig voor verbranding door de zon. Het is daarom verstandig om de bestraalde huid zo min mogelijk aan de zon bloot te stellen, daarnaast is een hoge factor zonbescherming ook verstandig.
Meestal houden deze klachten 2 tot 3 weken na het einde van de bestraling aan. Deze verdwijnen vaak ook weer van zelf, maar niet altijd. De behandeling van deze klachten zijn ook het best te vergelijken met brandwonden, je kunt de plek koelen met lauw water. Daarnaast kan het ook helpen om een brandwonden crème of zalf te gebruiken. Als je langer klachten houdt na bestraling is het altijd verstandig je behandelend arts te raadplegen.