Ritje AVL voor echo en biopt

Désirée Manders, bekend als zangeres Desray van 2 Brothers on the 4th Floor, kreeg in 2019 borstkanker: ‘Het heeft me veranderd!’

Haar nummers kennen we allemaal: Never Alone, Come Take My Hand, om er maar een paar te noemen. Het zijn veel gedraaide nummers en grote hits in de jaren 90. November 2019 kreeg ze de diagnose borstkanker. ‘En eigenlijk’, zegt ze, ‘achteraf wist ik het onbewust’.

Als je heel gelukkig in de liefde bent, je hebt leuk werk, mooie uitdagingen, dan is ziek worden niet iets wat je verwacht. Maar er waren wel tekenen. Opeens viel het kwartje en viel alles op zijn plaats. Haar intuïtie had het haar dat jaar al ingefluisterd: ‘Dees, let nu eens op’. Dit ontdekte ze eigenlijk pas een paar weken geleden, nu ze blogs schrijft en de behandelperiode aan het verwerken is. In 2019 kwam de diagnose hormoongevoelige borstkanker. Désirée onderging vijf maanden chemotherapie. Vier AC kuren om de week en twaalf Paclitaxel kuren. De misselijkheid viel mee maar bij de derde week begon haar haar uit te vallen, droge slijmvliezen, bloedneuzen, de overgang diende zich aan, vermoeidheid, witte pitjes in de ogen, nagels gingen er raar uitzien en verkleuring van de huid waren een aantal bijwerkingen die ze heeft ervaren. De laatste maanden waren erg zwaar. Na de chemotherapie werd ze geopereerd. Ze heeft nu nog neuropathie aan de vingertoppen. Kan nog geen grote rondes lopen. Als ze gesport heeft en haar hondje uitgelaten, dan is het op. Gelukkig gaat ze nu goed vooruit. Ze sport drie keer per week en dat gaat een stuk beter. Na het behandeltraject moet je aansterken.

‘Koninginnen zijn het’

In 2013 kreeg haar eigen moeder borstkanker. Désirée heeft veel steun aan haar vriend, wiens moeder ook kanker kreeg. Hij raakte niet in paniek toen Désirée de diagnose kreeg en week niet van haar zijde. Haar moeder en schoonmoeder zijn haar voorbeelden. Zijn beiden kankervrij, zo krachtig, zo sterk, ze zijn twee koninginnen. ‘Daar houd ik me aan vast, aan al die vrouwen die er goed zijn uitgekomen die nu inmiddels alweer een paar jaar verder zijn, dat kan dus.’ Désirée wil een hoopgevend voorbeeld zijn. Er komt veel emotie en angst bij kijken in het begin. Ze zei meteen tegen zichzelf: ‘Dees, je gaat hier goed doorheen komen’. Het heeft mijn leven rijker gemaakt, vertelt ze. Met deze ervaring wil ze iets positiefs doen. ‘Het overkomt mij niet zonder reden.’ Ze is gaan schrijven, waardoor veel mensen steun hebben aan haar blogs.

Geheimhouden

In het begin mocht het nog niet bekend worden, want ze zat met haar werk. Ze was bang dat er optredens afgezegd zouden worden door haar diagnose. Door de Corona periode werd het wat makkelijker voor haar om zichzelf te laten zien. Niets gebeurt zonder reden, gelooft Désirée. De laatste jaren van haar 25-jarig huwelijk zat ze in een relatie waarin ze niet meer bij elkaar pasten, dat gaf veel wanhoop en stress. Doordat ze haar eigen gang ging en leuk werk had hield ze het uiteindelijk zo lang vol. Ze kende in die periode veel gevoelens van onmacht en hulpeloosheid. Het is niet alleen de stress maar dat speelt wel een grote factor tijdens ziekte. Ze had alles opgekropt, een aantal jaren geleden voelde ze al steken. Begin 2016 was haar scheiding, dit was een heftige periode. Doordat ze zo hard werkte is de onrust gekomen. Wat ze al heel lang wilde, was weer terugkeren naar haar yogakant en met voeding bezig zijn. Nu ze ziek werd mag ze eindelijk weer haar rust pakken, meer naar zichzelf luisteren. Ze vertelt: ‘en natuurlijk opletten om daar niet weer in te raken in deze snelle tijd’.

Corona periode

Je wordt gedwongen om alles stil te zetten en de balans op te maken tijdens deze Corona periode. Ze pakt nu de dingen op die ze wil realiseren. Ze is een boek aan het schrijven, haar soloalbum aan het afmaken en ze wil een inspirerende show neerzetten, alles heeft met elkaar te maken. Haar boek gaat over hoe ze door het leven gaat. Hoe ze overleeft in deze wereld, het moet een inspirerend boek zijn. Het moet betekenis hebben voor een ander. Het draait niet om haar. Ze uit haar emoties in haar muziek, in haar blogs en in creatief bezig zijn. Om daarmee mensen te raken, zodat ze bij hun emotie kunnen komen.

Rijker geworden

Ze voelt zich gezegend dat ze alles hebben kunnen weghalen. Ze vraagt zichzelf wel eens af hoe zou het zijn als je niet meer te genezen zou zijn en voelt zich bijna schuldig dat ze beter is geworden. ‘Hoe moet ik hiermee omgaan?’ Daar worstelt ze nog mee. Haar leven stond echt letterlijk stil en begint nu weer op gang te komen. Ze is niet meer dezelfde als voorheen, ze is zachter geworden. ‘Ik heb de wereld een beetje los kunnen laten’. Haar cirkel is kleiner geworden. Ze is met de mensen om haar heen meer gaan verbinden, dat is belangrijker geworden. Ze heeft tegen zichzelf gezegd: ‘Je mag je nu focussen op je eigen wereldje. Nu even alleen maar voor jezelf gaan en focussen op beterschap.’ Ze ging in de tuin zitten en kijken naar bomen, naar vogels, de tijd nemen. Het gestreste ging er daardoor eraf. ‘Als dingen niet nu lukken laat ik het los en doe ik het later wel. Voorheen moest alles meteen gebeuren. Het heeft veel rust gebracht.’

Wat zou je tegen andere vrouwen willen zeggen die hetzelfde doormaken?

‘Een fijne gedachten die mij geholpen heeft in het behandeltraject is, dat aan alles ook weer een eind komt. Wat je ook meemaakt, het is tijdelijk. Het gaat weer voorbij, het wordt hopelijk beter. De chemo is een periode.’ Onderweg voel je je soms heel alleen, dik, misselijk, zonder haar, opgezet en lelijk, je moet door alle gevoelens heen.’ ‘Wij vrouwen zijn heel sterk en kunnen dit aan’, vertelt Désirée. ‘Ik dacht aan alle vrouwen die er ook doorheen zijn gegaan en waardoor ik mij niet meer zo alleen voelde. Ik kan de verbinding voelen.’ ‘Tijdens het behandeltraject heb ik met een pruik op een videoclip opgenomen in de tuin voor de studio. Ik bleef muziek maken. Creatief bezig blijven gaf mij het gevoel dat ik er nog toe deed.’ Tot slot zegt Désirée dat het belangrijk is om er positief in te blijven staan. ‘Dat kun je doen door te gaan dromen wat je allemaal nog wilt in het leven.’

De toekomst

‘Voor mij breekt nu een nieuwe periode aan. Ik wil graag de show in elkaar zetten. Een diepe wens van mij is om iets te kunnen betekenen met muziek voor mensen met kanker. Hoe dat eruit gaat zien is een creatief proces en is aan het ontstaan. Ik heb in ieder geval weer allemaal leuke plannen voor de toekomst!