Kamillethee en verdovingscrème

Heb je al met kamillethee gespoeld?

Ik doe mijn ogen open, het is zaterdag Het is weer zo ver, ik heb een mond schimmelinfectie te pakken. Gebeld met het MOC en de eerste keer kreeg ik een drankje, nystatine. Even gevraagd om dat op te zoeken in het systeem en dat voor te schrijven. Alles gaat in overleg met de oncoloog maar het werd goed gekeurd. Het is een drankje wat ik even in mijn mond moet houden om het te laten intrekken, daarna doorslikken. Daarnaast blijft kamillethee een goede oplossing. Ik hoorde in het telefoongesprek met de verpleegkundige Bart op de achtergrond vragen of ik dat al gebruikte. Ja hoor Bart, ik heb kamillethee in huis, kamillethee op de zaak, everywhere.

Chagrijnig

Inmiddels heb ik zoveel pijnlijke plekjes dat ik bijna niet normaal kan eten. Veel praten is ook pijnlijk. Ik word er een beetje chaggie van. Uiteindelijk twee paracetamol ingenomen in de hoop dat het wat zakt. Terwijl ik sta te koken en zie wat voor lekkere maaltijd we hebben; opgebakken aardappeltjes, haricots, stoofpeertjes en biefstuk, bedenk ik me dat ik dit nooit gekauwd kan krijgen. Gisteren heb ik ook een half bord met lekker eten moeten laten staan. Daarom pak ik snel de tube verdovingscrème en breng ik deze met een wattenstokje aan. En ja hoor, binnen enkele minuten begint het te werken. Ik heb het zo dik opgesmeerd dat ik een grotendeels verdoofde mond heb. De haricots zijn gaar en ik proef er eentje die ik nu wel lekker kan opeten. Het middel is zo uitgewerkt, dus ik moet het zo nog een keer aanbrengen als we echt gaan eten.

 

Wondjes hand

De schrammen die zijn gaan ontsteken zien er lelijk uit. De fusidinezuurcrème van de huisarts smeer ik er wel op maar jammer genoeg is het geen wondermiddel. Het heeft even zijn tijd nodig. De grote rode plekken gaan vervellen. Alhoewel het er niet zo fris uitziet, doet het geen pijn meer. Ik heb er niet echt heel veel last van. Tip van Broeders is om te weken in MeineBase, dat is een soort zout. Dit ga ik NU meteen doen.

Alles is tijdelijk

Gelukkig weet ik inmiddels uit ervaring dat alle kwaaltjes als gevolg van de chemo tijdelijk zijn. Ze kunnen heel vervelend zijn, maar het gaat gelukkig altijd wel weer over. Mond schimmelinfectie en aften duren ongeveer een week tot anderhalve week en dan is het weer over. Ik zou liever willen weten hoe ik het kan voorkomen, maar daar ben ik nog niet achter.