Koppie helder, lichaam niet

Mijn lichaam protesteert!

Het is eigenlijk best gek om te ervaren dat ik op dit moment in een lichaam gevangen zit wat niet hetzelfde wil als ik. Mijn hoofd zit vol met ideeën, met creativiteit en met energie, maar mijn lijf doet niet mee. Na zes chemokuren houdt mijn lijf het even voor gezien. Het is wel even goed zo, zegt het. Dr. Tisscher noemt het een ‘beenmergdepressie’ (aplastische anemie). Wat een bizarre benaming. De trombocyten en hemoglobine zijn tot een dieptepunt gedaald. Het gevolg is extreme moeheid en deze gaat niet over door op de bank te gaan hangen of in bed te gaan liggen. Ik voel ook wel regelmatig dat ik duizelig ben. De plakken Paleo cake doen me goed. Ik heb er altijd een paar in mijn tas op dit moment.

Ondanks alles gaat toch mijn haar weer groeien

Eerst dacht ik dat ik het misschien niet goed zag. Maar verhip, het is echt waar. Mijn haar is dikker aan het worden! Tot nu toe liet ik het steeds met de tondeuse afscheren. De laatste keer deed ik het zelf met een scheermesje omdat de kapper steeds geen tijd had. Rondlopen met van die magere sprietjes vond ik maar niets. Nu heb ik het laten staan en het wordt echt wat voller. Zelfs de kinderen beaamden het! Ik kan niet wachten tot ik er echt een leuk kapsel van kan maken. Ben reuze benieuwd hoe kort haar mij staat./p>

Celdeling + beenmergdepressie = kwadraat

Na de chemo van vorige week heb ik deze week celdeling en dan doet het beenmerg zo vervelend. Dus in feite heb ik het dubbelop deze week. Dat merk ik ‘s nachts enorm. Als ik wakker word moet ik naar het toilet, maar dan lukt uit bed komen en rechtop staan bijna niet. Dat zijn zulke vreselijke momenten. Dit gebeurt drie tot vier keer ‘s nachts. Het is inmiddels een weetje en een kwestie van gewenning. Op dit moment ga ik erg vroeg naar bed om maximale rust te krijgen en ook te zorgen dat Merel niet te vaak te laat naar school gaat. Als ik heel vroeg naar bed ga, heb ik flink wat tijd om op te starten. Lekker even alleen zijn in de ochtend, rustig de dag beginnen. Al die vaste punten en momenten helpen me zo in deze periode.

Weekje bikkelen dan gaat het beter

Deze week is even doorbijten om de waardes weer omhoog te krijgen. Vanaf volgende week zal het wel beter gaan nu ik deze week mijn chemo mag overslaan. En dan mag ik al naar kuur zeven. Ondanks deze tegenslag ben ik nog altijd ontzettend optimistisch.