mei 27, 2022

Mastectomie bij borstkanker

Elke dag krijgen ongeveer vijfentwintig vrouwen te horen dat zij borstkanker hebben. In ieder jaar staat dat gelijk aan zo’n 1 op 7 van het totaal aantal vrouwen. Wanneer je wordt gediagnostiseerd met borstkanker zijn er een aantal keuzemogelijkheden. Het kan zijn dat chemo en/of bestraling het beste bij de behandeling past, maar ook hierin heb je verschillen: zo is er een borstsparende operatie of een borstamputatie (ook wel mastectomie genoemd). Voor je begint aan deze ingrijpende operatie is het belangrijk dat je weet waar je aan begint en dat je je bewust bent van eventuele complicaties of risico’s. In dit artikel zetten wij alle relevante informatie op een rijtje.

Wanneer een borstoperatie?

Voordat je een borstoperatie overweegt is het belangrijk dat je weet wat voor soort borstkanker je hebt en wat de genezingskans is. Wanneer je een hoge kans van overleving hebt door middel van chemo/bestraling ligt die optie immers voorhand: je kunt je borsten behouden én de kans dat je volledig geneest van borstkanker is relatief groot. Wanneer dit niet het geval is en de kans op genezing door chemo/straling nihil is kan de behandelend arts een borstamputatie voorstellen. Hij kan dit voorstellen in de volgende gevallen:

  • De tumor is groot in verhouding tot de borst.
  • Er zit een DCIS (ductaal carcinoma in situ) in de hele borst, of in een deel van de borst. Wanneer er een DCIS in de hele borst zit betekent dat dat de kankercellen zich in de melkklieren bevinden. Deze cellen kunnen zich later binnendringen in het weefsel en uitzaaien.
  • Er zitten meerdere tumoren in de borst.
  • De borstkanker is teruggekeerd na eerdere behandeling met bestraling.
  • Je hebt een erfelijke aanleg voor borstkanker.
  • Je bent jonger dan 30 jaar.

Borstamputatie zonder borstreconstructie

Voor de operatie lig je ongeveer een uur tot anderhalf uur onder het mes. Bij deze operatie verwijdert de arts de tumor en al het omliggende borstweefsel, dus ook de tepel en het tepelhof. Meestal verwijdert de chirurg tijdens de operatie ook één of meerdere lymfeklieren in de oksel. In sommige gevallen is het nodig om alle lymfeklieren in de oksel te laten verwijderen. Dit heet een okseltoilet. Na de operatie krijg je thuis een tijdelijke uitwendige borstprothese. Deze kun je dragen tot de wond helemaal genezen is.

Als je bent genezen van de operatie is je borst vanzelfsprekend ‘plat’. Dit kan voor veel vrouwen confronterend zijn. Het kan je namelijk het gevoel geven dat je je vrouwelijkheid bent kwijtgeraakt. Deze vrouwen kunnen een definitieve borstprothese aanschaffen bij een speciaalzaak. Deze prothese wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Je kunt bij de mammacare-verpleegkundige terecht voor meer informatie. Gelukkig komen er steeds meer nieuwe opties en mooie initiatieven zoals Breiboezem, ProudBreast en Breastflower of kun je kiezen om een mooie tattoo te laten zetten op de plek waar je geopereerd bent.

Borstoperatie met directe borstreconstructie

Wanneer je kiest voor een directe reconstructie, dan verwijdert de chirurg de borst en reconstrueert hij deze in één operatie. Tijdens de operatie wordt al het borstweefsel verwijdert. De huid van de borst blijft voor de rest volledig zitten. Als het mogelijk is en je wilt dat, spaart de chirurg ook de tepel. De borstreconstructie wordt vervolgens door de plastisch chirurg uitgevoerd. Naast deze directe borstreconstructie bestaat er ook de DIEP-flap methode. Deze methode kan een aantal maanden na de operatie al toegepast worden. Hierbij worden huid- en vetweefsel van de buik gebruikt worden om de borst te reconstrueren na een borstverwijderingsoperatie.

Herstellen

Zoals na iedere operatie heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. De wond kan pijn doen en een trekkend gevoel geven, daarnaast kan het zijn dat de wond gaat verkleuren. Een bloeduitstorting in het gebied rondom de wond komt ook regelmatig voor.

Voor veel vrouwen is het lastig om in de eerste dagen naar de wond te kijken. Het kan prettig zijn om samen met de verpleegkundige of je eventuele partner naar de wond te kijken, de verpleegkundige kan je dan uitleggen wat je ziet.

Zoals bij vrijwel iedere operatie is het altijd verstandig om goed na te denken over de gevolgen van de operatie. Bespreek daarom altijd met je behandelend arts wat de mogelijkheden zijn.

Bronnen: https://progressiegerichtwerken.com/de-chemische-disbalans-mythe-van-mentale-ziektes/ , https://www.kanker.nl/kankersoorten/borstkanker/behandelingen/borstamputatie-mastectomie , https://www.antoniusziekenhuis.nl/borstreconstructie-met-diep-flap-methode

Voetbaltalent Vanity Lewerissa wint strijd tegen Borstkanker

Voetbaltalent Vanity Lewerissa wint strijd tegen Borstkanker

Voetbaltalent Vanity Lewerissa wint strijd tegen BorstkankerVan een professionele voetbalcarrière naar een heel ander soort strijd, waarbij er meer op het spel staat dan wel of niet een doelpunt scoren. Het overkomt professioneel voetbalster van Ajax, Vanity...

Lees meer
Vrijwilligerswerk Stichting Supervrouw

Vrijwilligerswerk Stichting Supervrouw

Vrijwilligerswerk Stichting SupervrouwBen jij de volgende die zich aansluit? Geschreven door Kirsten Ring Introductie van HR-manager Karin Karin van Riel is HR- manager van Stichting Supervrouw sinds september 2021. Als HR-manager heeft zij de eer om het...

Lees meer
Ontwikkelingen en methodes bij borstkanker

Ontwikkelingen en methodes bij borstkanker

    Ontwikkelingen en methodes bij borstkanker        Ontwikkelingen binnen detectie en behandeling van borstkanker Nu kerst weer voor de deur staat en het nieuwe jaar in zicht is, is het een mooi moment om te kijken welke ontwikkelingen op medisch...

Lees meer