Naweeën van de behandeling bij borstkanker

De volgende fase; de naweeën van de behandelingen

In principe ben ik genezen van borstkanker HER2+! De bestraling is nu drie weken geleden, nu nog een aantal immunobehandelingen en het verwijderen van de port-a-cath. Ik dacht dat de bestraling een fluitje van een cent was, maar eigenlijk weet je helemaal niet waar je aan begint. Als je er niet eerder mee te maken hebt gehad of het van dichtbij hebt gezien, dan heb je er geen idee van. Vooral het technische aspect wordt uitgelegd, maar de bijwerkingen en de naweeën die worden niet heel duidelijk verteld. En dan ben je nog zo eigenwijs als ik en loop je tegen de muur aan. Elke dag naar het instituut om te bestralen en dan ook nog een afspraak met een verpleegkundige. Ik was er een beetje klaar mee. Die laatste afspraak had ik gecancelled. Maar toch hadden ze me even bij de oren gegrepen voor een afspraak bij de oncologische radiotherapeut. Diezelfde aardige vrouw als waar ik de intake bij had en die het bestralingsplan gemaakt heeft. Dit was gepland op de laatste dag van de bestraling. Het zag er netjes uit, alles nog heel, niets kapot, wel rood en pijnlijk maar dat was normaal. Inpakken en wegwezen, dacht ik.

Een week na de bestraling

Ik ga met de flamigel aan de slag en na een week is de huid in ieder geval minder pijnlijk. Ik kan weer zonder BH slapen! Maar de vreemde plek op mijn tepel wordt groter en nu is eigenlijk de hele opperhuid van mijn tepel er af gegaan. Ook plekken op mijn borst zelf zijn licht geworden. Het lijkt op een proces van vervellen maar dan zonder velletjes. Waar mijn huid bestraald is daar is de kleur van mijn huid een beetje zwartig geworden. Je weet wel als je van die veel te bruine mensen ziet, nou zo ziet mijn linkerborst eruit. Heel fraai en charming. Maar ondertussen zijn er allemaal witte plekjes te zien en mijn tepel heeft een lichte nieuwe zachte huid gekregen. Al het opperhuid zal er vanaf gaan en daaronder zit de blanke huid. Maar dat is niet een, twee, drie, dat kan wel een tijd gaan duren en waarschijnlijk blijft er een kleurverschil. In mijn borst zelf zit vocht en het weefsel van binnen is nog pijnlijk. De okselklier gaat super goed. Daar heb ik geen enkele last van. Van deze naweeën hadden ze mij niets verteld. Op de laatste dag had ik wel tegen de radiotherapeuten verteld over een foto die ik had gezien van een brandwond. Maar bij mij zag het er zo goed uit, dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken. Dat gebeurde maar heel soms. Inmiddels door contact met andere vrouwen die ook bestraald zijn, wordt me steeds duidelijker dat bestralen behoorlijk naweeën en zelfs blijvend letsel kan veroorzaken. Aan de ene kant is het maar goed dat je niet alles weet, maar aan de andere kant kun je je wel beter voorbereiden als het wel weet.

Verdomde nagels

Tijdens de chemo waren mijn nagels mooi lang en erg hard. Ik was daar verbaasd over geweest, omdat het een bekend verschijnsel is dat nagels slechter worden. Van mijn tenen ben ik wel bij elke voet een teennagel verloren, gelukkig zat er een teennagel onder dus dat is erg meegevallen. Ik denk dat het vooral is gekomen door de extra supplementen die ik heb gebruikt dat mijn nagels zo mooi zijn gebleven. Ik heb alle potjes en flesjes opgemaakt en een maand geleden besloot ik niets meer bij te bestellen. Op een gegeven moment moet het lichaam het weer zelf gaan doen, drie maanden na de laatste chemo leek me dat best een mooi moment. Maar ineens zijn mijn nagels gaan scheuren en afbreken. Niet een beetje, maar heel erg in mijn vlees. Godverdomme zeg! Ook mijn wimpers zijn weer gaan uitvallen. Mijn energieniveau is omlaag gegaan. Dus heb ik onze lieve stagiaire gevraagd te zoeken op internet naar de goedkoopste site en zoveel mogelijk weer besteld. Inmiddels heb ik een lijst met alle benamingen van de middelen. Of dat ik ze nu op site A of B bestel dat maakt niet uit, als je maar het juiste middel hebt. Tevens het middel IBX besteld. Na wat research van Oona is dit een middel wat onder ander gebruikt wordt bij chemonagels. Ik heb bij een nagelspecialist één behandeling gehad met dit middel, maar dit moet je elke week doen. Dus veel handiger om het zelf te bestellen en thuis te doen. Ik weet nu hoe het moet. Ben benieuwd of dit een verbetering oplevert.

Sporten met die lange

Heel rustig aan ben ik weer aan het hardlopen. Ik doe de kleine ronde en dan ben ik serieus kapot. De ronde is zes en een halve kilometer. En ik combineer dat met sporten in de sportschool. Heel veel vooruitgang merk ik nog niet. Maar ik weet dat ik geduld moet hebben. Ga ik samen met Lars. Die lange die groeit waar je bijstaat, gooit er steeds een kilootje erbij. Erg leuk om dat samen te kunnen doen. Ik hoop met de supplementen die ik nu weer gebruik dat mijn energieniveau wat omhoog gaat. Kijk, wat typen achter een laptop stelt geen reet voor maar de hele tuin bezemen of snoeien dat is een behoorlijke opgave. Of de was van boven naar beneden sjouwen. Lullige simpele dingen die voor iedereen zo normaal zijn. Een feestje waar je de hele avond staat, de dag erop zijn mijn voeten dik en houd ik weer vocht vast. Alsof mijn voeten veel groter zijn dan de werkelijkheid. Hele rare naweeën.

Onhandige motoriek

Van de week had ik de fiets meegenomen naar kantoor zodat ik een boodschap kon doen in het centrum. Stap op de fiets en begin te zwiepen en vervolgens rijd ik tegen de muur langs het pad van ons kantoor. Echt, zo onhandig. Eenmaal op de fiets verlies ik verschillende keren mijn balans, het gaat allemaal maar net goed met het verkeer wat langs me heen rijdt. Maar of het nu is met iets oppakken of van de auto naar huis lopen met mijn handen vol. Met regelmaat klopt mijn motoriek niet en sta ik enorm onhandig te klungelen. Het is zelfs lastig onder woorden te brengen. De kracht in mijn handen is afgenomen. En soms wat ik bedenk te doen met mijn hoofd lukt niet in de realiteit. Ik vind het vooral stom en vervelend. Maar het is tijd om dit te accepteren en er wat liever mee om te gaan. Geduld en met kleine stapjes, wat niet mijn sterkste kant is.

Loopneus

Tijdens de chemo worden de slijmvliezen aangetast. Dat betekent dat je een droge neus krijg, een droge mond en eventueel droge ogen. Dat laatste heb ik nooit gehad. Maar die andere twee wel. Voor de droge mond zijn goede supplementen te verkrijgen en die helpen goed. Maar de slijmvliezen in de neus, dat is lastiger. Ik heb de hele dag loopneuzen. De ene dag meer dan de andere dag, maar de afgelopen tijd was het zo erg dat ik binnen enkele dagen een heel pakje zakdoekjes er doorheen snoot. Soms liep het eruit, zomaar ineens. Op van die lekker onhandige momenten ook. Moet je eens proberen te sporten met een loopneus. Ik ga op reis, uhh ik ga sporten en neem mee: een handdoek, een bidon, telefoon voor muziek, oortjes en veel zakdoeken. En dan steeds na elk setje snuit ik mijn neus en moet ik die zakdoekjes neerleggen en een minuut later loopt het weer. Mijn huid onder mijn neus ging er helemaal van stuk. Ik heb nog geen idee hoe ik dit kan stoppen, er is weinig over bekend. Als behalve het meest voor hand liggende, verkoudheid, allergieën etc. Weer eens wat raad vragen bij Helene van Broeders over deze naweeën.