Overleg met dr. Vargas uit Costa Rica

[20-03-20] Om 16:00 uur telefonisch overleg met dr. Vargas

In Costa Rica is het negen uur in de ochtend als ik dr. Vargas om vier uur in de middag bel. Een fijne vrouwelijke stem krijg ik aan de lijn. We communiceren in het Engels. Ik heb van tevoren vragen opgeschreven die ik met haar wil doornemen. Ze heeft mijn medische dossier en MRI-beelden gezien en bestudeerd. Inmiddels heb ik het complete behandelplan gekregen en de behandeling is langer dan eerder was aangenomen. Toen wist men nog niet alle details. Ik wil graag van haar weten wat de resultaten zijn en hoeveel patiënten ze al heeft geholpen.

Honderden patiënten behandeld met stamcellen

Dr. Vargas vertelt dat ze inmiddels drie jaar met stamcellen werkt. De arts met wie ze dat samen geeft, werkt inmiddels tien jaar met stamceltherapie. De resultaten zijn verbluffend en de type ziektebeelden uiteenlopend. Patiënten hebben een vooruitgang van 70%. Stamceltherapie is eigenlijk iets wat al heel lang wordt toegepast, kom ik achter. Verder vertelt ze mij dat er geen ‘side effects’ zijn. De medische ingreep gaat onder plaatselijke verdoving. Afhankelijk van het ziektebeeld wordt bepaald hoeveel dagen of weken stamceltherapie nodig is. Honderden patiënten gingen mij voor.

Hoe werkt het nu eigenlijk?

Het verhaal is technisch, maar komt erop neer dat cellen een codering hebben. En dat cellen door ziekte aangetast zijn en kapot zijn gegaan, waardoor problemen in het lichaam ontstaan. In allerlei verschillende uitingsvormen. Bij mij is er veel schade ontstaan door de chemo en bestraling. De stamcellen gaan naar die gebieden waar er degeneratie is en kunnen de cellen gezonder maken (regeneratie). Een stamcel is een cel die in staat is om in een ander celtype te veranderen (differentiëren). Daardoor kan het lichaam gaan herstellen van de degeneratie. Geheugenproblemen, cognitieve problemen, vermoeidheid, neuropathie etc. Maar ook een kind met autisme knapte enorm op en depressies kunnen worden behandeld. Een vrouw die net als ik borstkanker heeft gehad volgde ook de stamceltherapie en knapte op. Ik heb vooral vragen over mijn situatie, maar ik begrijp uit het verhaal dat het ook in andere ziektebeelden wordt toegepast zoals leukemie, ALS, Parkinson, Alzheimer, brandwonden, ruggenmergletsels etc. Het gesprek met dr. Vargas was erg hoopgevend.

Waarom een dieet?

Ook wil ik van dr. Vargas weten waarom er een glutenvrij dieet moet worden gevolgd voor de behandeling. Ze vertelt dat cellen zich elke drie weken vernieuwen in het lichaam en gluten hebben geen gunstige werking op stamcellen. Dat geldt ook voor rood vlees. Er wordt geadviseerd om drie weken voor en één week erna het dieet te volgen. Daarbij ook geen alcohol en bepaalde medicijnen. Het is belangrijk dat de staat van het lichaam zo optimaal mogelijk is om deze stamcellen te ontvangen. Ik wil hier nog meer van weten, daar duik ik nog verder in.

Mijn behandeling

Ik moest wel even slikken toen ik het definitieve behandelplan van de week zag. Aanvankelijk was het idee dat ik een ééndaagse kuur zou volgen. Maar nadat het dossier door de artsen bestudeerd was en ik alle vragen tijdens de medische intake beantwoord had, bleek dat ik een vierdaagse kuur moet volgen. De behandeling wordt intraveneus ingebracht en ook een deel wordt in de bovenrug ingebracht. De kosten vallen hoger uit doordat het niet één dag maar vier dagen duurt. Ik financier de behandeling door het uitgeven van mijn boek via de Stichting Supervrouw. Nu moet het aantal boeken wat ik moet verkopen omhoog! Holymoly!

Corona …

Dan ineens zitten we met z’n allen in een pandemie. Het internet wordt gedomineerd door alle berichten over Corona. In het begin dacht ik er mals over. Maar inmiddels weten we allemaal dat het heftig is en wij de richtlijnen van het RIVM moeten opvolgen. De campagne die ik begonnen was voor Stichting Supervrouw wordt ondergesneeuwd door al het negatieve nieuws. En toch houd ik moed! Wat zou het geweldig zijn als ik me weer een beetje zou voelen als voor de diagnose. Als ik weer normaal kan slapen en opstaan. Als ik weer energie heb. Als ik weer kan hardlopen zonder pijnklachten. Als ik niet steeds brandende voeten heb. Als ik geen gewrichtspijn meer heb, geen rugpijn, geen borstpijn en als ik niet continu woorden en feiten vergeet. Als mijn concentratie weer toeneemt. Oh, wat zou dat allemaal fijn zijn. Het wordt nooit meer als voor de diagnose, maar wel een heel stuk beter dan nu door de stamcelbehandeling ….