Ritueel bij einde bestraling

Samen met de kinderen doe ik een ritueel

Op vrijdag 29 maart heb ik de laatste bestraling bij het Verbeeten Instituut! Ik ben erg blij dat het erop zit. Elke dag er naartoe. Uitkleden en met een bloot bovenlijf in een koude ruimte op een hard bedje liggen. Met een stem die zegt hoe je moet ademen. Klinkt en lijkt zo simpel, maar de afgelopen week merkte ik de nodige weerstand bij mezelf. Ik merk ook dat elke type behandeling een andere uitwerking op je heeft. Omdat ik nu de periode van bestralen afsluit, doe ik morgenochtend een ritueel met de kinderen en we gaan lekker lunchen bij Kandinsky.

Ritueel met stickers en sterretjes

Als de kinderen zaterdagochtend wakker zijn leg ik uit wat voor ritueel we gaan doen. Ik heb twee bestralingsstickers, de rest zijn tatoeagepuntjes. Eigenlijk mag het geen naam hebben, want ik zie ze niet eens. Lars en Merel mogen allebei een sticker eraf trekken. Daarna houden we elkaars hand vast en zeggen we hardop dat ik genezen ben. Merel roept dat ze sterretjes wil afsteken in de tuin en ze heeft nog twee siervuurwerkjes. Die gaan de lucht in. Staan we daar met ons pyjama’s aan in de achtertuin. Ik heb van die kurken hoge slippers aangetrokken. Lars lacht me uit. Heerlijk om dit zo met die koters te doen. In de middag gaan we gezellig lunchen bij Kandinsky.

Dagen na de bestraling vallen tegen

Mijn borst is erg zeer gaan doen. De laatste week van de bestraling voelde mijn huid pijnlijk, alles was nog mooi heel. De borst is opgezet en mijn tepel doet ontzettend pijn. De week na de bestraling krijg ik veel jeuk. Precies een week na de afsluiting van de bestraling check ik in de spiegel hoe het eruit ziet en schrik ik. Mijn tepel ziet er niet goed uit. De volgende dag toch maar even langs de huisartsenpost. De dienstdoende huisarts vertelt dat ze niet vaak bestralingspatiënten ziet en ook niet precies weet wat het is. Het ziet eruit als een brandwond. Het vel van de tepel is er deels vanaf. Ze doet er dikke vaseline op en vette gaas. Haar advies is om het zo te houden tot maandag als ik naar het Verbeeten Instituut kan gaan.

Bezoekje Verbeeten

Maandagochtend heb ik een afspraak met de marketingman in Tilburg en rijd ik zonder afspraak naar het Verbeeten. Ik meld me rond kwart voor negen bij de balie met wat uitleg en de assistent gaat even overleggen. Vrijwel direct komt er een aardige verpleegster naar me toe, die me meeneemt naar een aparte kamer waar ze wonden verzorgen. Als ze ziet wat er aan de hand is, vertelt ze dat ze daar speciale zalf voor hebben. Ze smeert voorzichtig mijn borst in met Flamigel en pakt een lang gaasje die ze dubbel vouwt en op mijn borst doet. Daaroverheen de BH en zo moet ik dit twee keer per dag doen. Als het niet helpt moet ik me weer melden. De nawerking van de bestraling treedt tot twee weken na de laatste bestraling op en het genezen duurt zes weken.

Een week later

Inmiddels gebruik ik de gel een week. De plek is nog wat groter geworden en mijn borst doet nog steeds zeer. Vooral na die gel begint de huid te branden. De plek ziet er niet fraai uit, zoals je wel eens ziet bij mensen die een brandwond hebben gehad en daarvan eilanden hebben overgehouden. Maandag ga ik terug naar het Verbeeten om te laten nakijken of deze gel wel voldoende is en de vraag of de kleur op mijn tepel weer terugkomt.