Sporten bij borstkanker

Blijven sporten, ook als je ziek bent en borstkanker hebt

Ik blijf het onwennig vinden om te zeggen of te schrijven dat ik borstkanker heb. Af en toe denk ik daar dan over na. Hoe komt dat dan? Misschien wel omdat ik gewoon op kantoor zit met vlotte kleding aan, mijn nieuwste mutsje op en zo direct een klant ga bezoeken samen met een collega die me in deze periode ondersteunt. Ook zo bijzonder. Ik leerde hem een half jaar geleden kennen en sinds hij weet van de diagnose wil hij me ondersteunen. Samen rijden we zo naar de klant. Best spannend want ik heb mijn haarwerk niet opgedaan en enkel een mutsje. Maar terug naar waar ik over begon. Ik zie mezelf niet als patiënt, ik voel me geen patiënt, ik voel me gewoon als Iris, toen er nog niets aan de hand was. Een beladen woord gebruiken als borstkanker klinkt dan als een slachtoffer en zo wil ik zeker niet gezien worden.

Energiek

Tot nu toe merkte ik dat ik op maandag al begon af te breken. Vanwege de celdelingsdagen die zich vijf dagen na de laatste chemo aankondigen. Maar vandaag heb ik nergens last van! Sterker nog, ik was om half zeven wakker, heb mijn hardloopkleding aangetrokken en ben om zeven uur gaan hardlopen. Niet te ver want gisteren liep ik twaalf kilometer, de dag ervoor zes kilometer en nu vanochtend weer zes kilometer. Daarna lekker douchen, eten en naar kantoor. Na een heerlijke week vakantie met de kinderen. Nu ben ik inmiddels ruim een week bezig met de extra supplementen en afgelopen zaterdag ben ik weer teruggegaan naar de biologische winkel Broeders in Oosterhout. Omdat de gespecialiseerd oncologisch verpleegkundige bij de check aangaf dat ze vooral zag dat mijn slijmvliezen mijn grootste zwakke plek zijn. En die zitten ook in de buik, vandaar de vele krampen en diarree. Ik dacht: daar moet toch iets aan te doen zijn? Dus ik weer terug. En ja hoor, een wat oudere dame achter de balie vertelde over een vloeibaar middel (synerga) die in de Duitse ziekenhuizen al wordt gebruikt bij klachten aan de slijmvliezen door chemo. In Nederland wordt het slechts in één ziekenhuis gebruikt, in ieder geval niet in het ETZ. Dus ook deze ben ik nu gaan gebruiken. En nu voor het eerst is mijn ontlasting weer genormaliseerd! Wat voor iedereen normaal is, is nu voor mij bijna een feestje.

Combinatie van sporten, supplementen en aanpassing van voeding

Ik denk dat de combinatie van regelmatig sporten in de vorm van hardlopen en oncologisch revalidatie, de aanpassing in mijn voedingspatroon en alle krachtige supplementen, ervoor zorgen dat ik me nu ondanks de verpletterende werking van de chemo, beter ga voelen. Wat ben ik blij dat het werkt. De komende dagen moet ik natuurlijk gaan ervaren hoe ik door de celdeling heen kom maar het voelt alsof het beter zal gaan dan de vorige keren. Aanstaande donderdag nog een chemodag en dan vrijdag naar het AVL voor de MRI-scan. Dan heb ik drie voltooide chemokuren en gaan de artsen kijken hoe de MRI eruitziet. Een spannend moment!

Kombucha

Ik ging een week geleden bij Sabine, mijn paleo vriendinnetje op de thee. En ze appte nog, ‘als je een wijntje wilt moet je het zelf even meenemen want ik heb niets in huis.’ Maar dacht bij mezelf, hmm, de alcohol kan me best gestolen worden momenteel, ik ga wel aan de thee. Kennelijk mag ik wel gewoon een borrel drinken, aldus de oncologisch verpleegkundige. Maar sinds ik gelezen heb dat alcohol een grote rol speelt bij borstkanker voelt het niet zo fijn meer. Voorheen was ik aardig gehecht aan een kaasje en een glaasje Port. Eenmaal bij Sabine vertelt ze over Kombucha. Maar dat had ik al eens geproefd en vond het veel te zuur. Maar nu vertelde ze: “Ik heb deze, die is lekker zoet.” Ze liet het zien en ik proefde een beetje. Jummie! En vertelt ze lachend, er zit alcohol in, 0.5% door het fermenteren. Nu moet je weten dat Kombucha probiotica is en dus goed voor je darmen. Vooral als je last van je darmen hebt. Dus we zaten lekker in het zonnetje met een wijnglas vol met Kombucha heerlijk te genieten. Bij Broeders in Oosterhout verkopen ze deze flessen, heb er meteen maar een aantal ingeslagen! Want alleen thee is ook zowat …