Wat is voor jou kwaliteit van leven?

Tweede PRP-behandeling: donderdag 11 maart 2021

Vandaag heb ik een drukke dag. Eerst een kandidaat voor een job interview en daarna heb ik nog een afspraak met Sophie. Zij studeert journalistiek en komt mij interviewen. Ze benaderde mij voor een opdracht die ze doet voor haar studie. Ze gaat een uitgebreid verhaal over mij schrijven. Om 13:00 uur moet ik bij de kliniek zijn voor de 2e PRP-behandeling. Ik heb er enorm naar uitgekeken omdat ik weet dat de behandelingen aanslaan. Lars gaat met me mee naar de behandeling. In feite hoeft hij niet mee, want het neemt wel wat uren in beslag en daarna kan ik gewoon prima autorijden. Bovendien is de behandeling vrijwel pijnloos, maar het is natuurlijk wel heel erg fijn dat hij mee wil gaan. In de auto hebben we altijd goede gesprekken, over het werk, over de toekomst en luisteren we graag muziek. En natuurlijk stoppen we altijd ergens om een kop koffie te halen. Nou ja, Lars neemt er nog iets bij, maar ik beperk me tot een latte.

Cognitief, koud en heup

Voorafgaand aan deze behandeling heb ik met de arts overlegd waar we op in gaan zetten. Hij volgt me nu al een tijdje en weet hoe het met mij gaat. Het probleem met mijn temperatuurregulatie is nog steeds niet verbeterd. Dit betekent dat ik het gedurende de hele dag koud heb. We hebben er samen over gebrainstormd, het probleem is namelijk dat men niet precies weet waar in het lichaam de temperatuur geregeld wordt. De poging die we gaan doen loopt via de middenhersenen. Verder gaan we opnieuw inzetten op het cognitieve brein. Ik merk dat ik door de vorige behandeling wel wat vooruitgang heb geboekt. Dat is fijn, en het motiveert! Deze behandeling is gericht op: de thymus, cortex cerebri, hypofyse, hypothalamus en de bijnieren. Ondertussen is het alweer maanden geleden dat ik voor het eerst een aanhoudende vreemde pijn in mijn heup voelde. Tijdens een consult met de oncoloog over de uitslag van de DEXA-scan, kwam het even ter sprake. Hij vond dat ik een CT moest doen om erger uit te sluiten. Gelukkig bleek uit deze scan dat alles in orde was, maar de pijn bleef. Deze pijn in de heup wordt ook meegenomen tijdens de PRP-behandeling. Na de vorige behandeling is de bestralingspijn helemaal verdwenen, ik ben benieuwd hoe het mijn heup zal vergaan.

De behandeling

Omdat ik deze PRP-behandeling al eerder heb gehad, weet ik wat me te wachten staat. Ik heb de neupogen-injecties opgehaald bij de apotheek en meegenomen naar de kliniek, deze worden als eerste geïnjecteerd. Daarna moeten we een aantal uur wachten zodat de stamcellen actief kunnen worden. We gaan in de tussentijd even naar het winkelcentrum, wat er in deze tijd een beetje troosteloos bijligt. Ik besluit alvast iets voor het avondeten mee te nemen want wanneer ik thuis ben, heb ik vast geen puf meer om nog te koken. Bij de slager hebben ze lekkere nasi. Verder scoren we nog een bakje koffie, we doen wat kleine boodschapjes en gaan vervolgens weer terug naar de kliniek. De verpleegkundige neemt het bloed af met infusen die ze alleen daar hebben. Ik heb ze nooit eerder gezien en vraag de verpleegkundige hoe dat zit. De uitleg is helder: de infusen zijn patiëntvriendelijker, maar ook duurder dan de infusen die in het ziekenhuis worden gebruikt. Het aanleggen van dit infuus gaat eigenlijk nooit fout, terwijl tijdens mijn chemo, de infusen heel vaak misgeprikt werden. Jammer dat geld zo’n rol speelt, want infusen aanleggen is bij chemopatiënten vaak lijden en last.

Klaarmaken

Wanneer de buisjes bloed zijn afgenomen wordt het bloed gescheiden, zodat ze alleen het bloedplasma met de stamcellen overhouden. Daarna krijgen de stamcellen de instructies voor de thymus, cortex cerebri, hypofyse, hypothalamus en de bijnieren waarna het intraveneus weer in het lichaam wordt teruggeplaatst. Met uitzondering van mijn heup, omdat hier pijnklachten zijn wordt deze lokaal behandeld. De behandeling is pijnloos op de prikjes in de arm en de heup na, maar echt een naam mag het niet hebben.

Als je wilt zien hoe de behandeling in zijn werk gaat, bekijk hieronder dan de video.

Stichting Supervrouw is een poosje geleden begonnen met de doneeractie stamceltherapie om vrouwen die het hard nodig hebben te kunnen steunen. Mocht jij ons initiatief een warm hart toedragen, kun je ons steunen via die link of via onze eigen Stichting natuurlijk.