Uitleg bloedwaardes en zinvolle supplementen bij chemotherapie

Wat betekenen de bloedwaardes nu eigenlijk?

Tijdens chemo wordt er regelmatig geprikt om te zien hoe het met de bloedwaardes is gesteld. Logisch natuurlijk, want chemo heeft niet alleen effect op de tumorcellen maar ook op de goede cellen in je lichaam. Via het bloed komen we veel te weten, alleen al die afkortingen en benamingen waren voor mij onbekend. En natuurlijk is er niemand die alle termen uitlegt of er een handleiding bij geeft. Ik ben begonnen met een uitdraai op te vragen bij de secretaresse van oncologie. Via ‘Mijn ETZ’ hebben we tegenwoordig allemaal toegang tot ons eigen medisch dossier. Alhoewel daar veel in te vinden is, is het zodanig georganiseerd dat je heel wat moet klikken voordat je echt een totaalbeeld hebt. Het systeem leent zich niet voor overzichten. Hoe kan ik nu iets analyseren en er iets van vinden als ik geen overzicht heb? Dan is Excel toch wel heel handig om je eigen scores bij te houden. Ik wil namelijk zo graag betrokken zijn bij mijn eigen traject.

Ideale waardes versus de beginstand versus chemo

Na research en navraag heb ik de betekenis van alle benamingen van het bloedbeeld in kaart gebracht. Wat de ideale waardes zijn en hoe ik ervoor stond toen ik begon aan de chemo. Ik was in goede conditie en mijn bloedwaardes waren goed. Sinds jaar en dag bloeddonor. En nu wil niemand mijn bloed meer hebben, damn… Daarna ben ik gaan bijhouden van elke keer dat ik werd geprikt hoe mijn waardes waren. Tot en met de vijfde chemo ging het goed. Vanaf de zesde kuur begon het terug te lopen tot flinke bloedarmoede en beenmergdepressie. Voor meer uitleg over Bloedwaarden kun je dit document lezen (wel even inzoomen). Vanwege deze beenmergdepressie begon ik nano-ijzer te gebruiken en supplementen nog verder op te hogen, na drie weken van lage trombo’s en neutrofielen ben ik weer gaan sporten en ook hardlopen. Langzaam zijn de waardes weer wat opgeklommen./p>

 

 

Wat zie je er goed uit

Dit krijg ik vaak te horen. Dat is vooral te wijten aan alle supplementen en vitaminen die ik ben gaan gebruiken tijdens de chemo. Mijn huid en nagels zijn goed gebleven tijdens de chemo. In het begin had ik wel huiduitslag maar naarmate ik de supplementen langer gebruikte, werd het steeds beter. Ook mijn darmen waren een doelwit en nadat ik synerga langer ging gebruiken, loste dat probleem zich ook op. Vooral als mensen mij een tijd niet gezien hebben en me dan weer tegenkomen en horen hoever ik met de behandeling ben, verbazen zij zich hoe ik er uit zie. Mijn haar is nu tijdens de chemo weer gaan groeien. Vandaag zei een arts tegen mij: “Ik vind jou kort haar leuker staan dan het lang haar. Hmm, ik weet nu niet of hij gewoon iets aardigs wilde zeggen of het echt meende. Anyway, ik geloof er heilig in dat mijn zoektocht naar de juiste vitaminen, preparaten en supplementen mij zo goed door de chemo heen hebben geholpen.

Op een rijtje welke producten ik gebruik

Op de chemodagen zelf stop ik even om geen contra-indicatie te veroorzaken met de werkzaamheid van de chemo.

 • Pediaperm – Ondersteuning darmen
 • Synerga – Ondersteuning van slijmvlies darmen (verminderd darmkrampen en diarree)
 • Cimicifuga – Ondersteuning bij overgangsklachten (verminderd opvliegers) / chemo zorgt voor vervroegde overgang
 • Cytozyme THY – Ondersteuning bij virale of bacteriële infecties, immunologische insufficiëntie, laag globuline
 • Salvestrol – Kankerremmende werking
 • AHCC – Krachtige immunologische werking (tijdens de beenmergdepressie flink opgehoogd)
  Zink, selenium en solidago complex (laatste om vocht af te drijven)
 • Ubiquinol – Q10 ter ondersteuning van talloze indicaties
 • Profiform Biotine – Vitamine b8 (herstel huid, haar, zenuwen en het beenmerg)
 • Vitamine E8 – Bescherming van weefsels en cellen
 • Vloeibare vitamine C – Onder meer nodig en/of verantwoordelijk voor of bij: Immuunsysteem / lichamelijke weerstand
 • B12 met folaat – Cruciale rol in de energiehuishouding en aanmaak DNA in alle cellen
 • Vloeibaar ijzer – In verband met bloedarmoede
 • Vloeibaar magnesium – Voor spieren, botten, concentratie
 • Brandnetel Silicium – Voor behoud van nagels en haar (tijdens de chemo is mijn haar weer gaan groeien en mijn nagels zijn sterk en lang)
 • Scrophularia nodosa (helmkruid) – Homeopathisch middel wat ingezet wordt bij kanker
 • Phytolacca (planmelk) – Homeopathisch middel wat wordt ingezet bij ontginning van de lymfe

* De laatste twee middelen zijn geïndiceerd door klassiek homeopaat Willem Verreyen en deze middelen gebruik ik al vanaf begin van de diagnose. Alle bovenstaande middelen zijn weloverwogen en met specialisten uitgezocht. De meeste producten zijn via koopjesdrogisterij.nl te bestellen.

Natuurlijk zijn niet alle bijwerkingen tegen te gaan. Hoe meer chemo’s, hoe meer belastend het voor je lichaam wordt. Nu het buiten kouder wordt, heb ik het continu koud. Niet een beetje, maar echt enorm. Ik heb een lage bloeddruk en nu met de verlaagde hemoglobine zorgt dat voor een kouwelijk gevoel waar ik gerust een hele ochtend last van heb. Veel andere bijwerkingen zijn door gebruik van bovenstaande producten steeds minder geworden. Een tijd geleden werd ik ‘s nachts wel zeven keer badend in het zweet wakker (totaal oververhit), nu met de cimicifuga is dat sinds kort over. De darmkrampen waardoor ik soms op de bank lag van de pijn zijn na het gebruik van synerga helemaal weggebleven. Nog altijd dankbaar voor de inzichten van dr. Tisscher en Broeders