Vijf soorten fruit als preventie tegen (borst)kanker

Vijf soorten fruit kunnen preventief zijn tegen (borst)kanker

Ik ben weer aan het researchen gegaan over welke soorten fruit er zijn die preventief kunnen werken en wat ze voor de gezondheid kunnen betekenen. Hieronder heb ik de vijf soorten uiteen gezet inclusief technische informatie en uitleg. Heel kort gezegd komt het op het volgende neer:

> Camu Camu: ontstekingsremmend, anti-veroudering, anti-kanker en nog veel meer
> Zhi zi: antitumorale eigenschappen
> Goji Berry: antioxiderende, immunomodulerende en antitumorale eigenschappen
> Graviola: vernietigt kankercellen
> Citrus: versterkt immuunfunctie, gaat schadelijke vrije radicalen en oxidatie tegen

Deze week kreeg ik fruit 1 t/m 4 via de post binnen. Ze zijn niet standaard te koop bij de groenteafdeling, en Zhi zi is nog het lastigste verkrijgbaar. Gelukkig, na wat zoekwerk heb ik deze ook ontvangen, ik was al van plan om er een smoothie mee te maken. Nieuwsgierig als ik ben, draai ik eerst de flessen en potten maar eens open. De Goji zit in een fles en is vloeibaar, ik rook er even aan en werd niet wild enthousiast. De volgende, Graviola zit ook in een fles, hiervan werd ik nog minder enthousiast. Oef, wat een nare lucht. De Camu camu zit in een pot in poedervorm, deze ruikt en ziet er het meest appetijtelijk uit! Ik had Zonnatura amandelmelk in huis gehaald en wat vers en ingevroren fruit. Ik besluit de ingevroren mango te mengen met de amandelmelk en doe van alle nieuwe fruitsoorten een eetlepel in de blender. De Zhi zi is in poedervorm, alleen niet zo fijntjes als de Camu camu. Daar moet ik nog even achteraan. De Zhi zi doe ik er daarom nog niet in. Er gaat ook limoensap bij. Ik vrees met grote vrezen dat de smoothie met de neus dicht gedronken gaat worden. Ik neem voorzichtig een slokje. Oh wauw, het smaakt totaal niet zoals het eerder rook en neem dus toch een lepel puur van de twee flessen. Gek genoeg smaakt het anders dan het ruikt, wat hoopgevend. De smoothie is heerlijk, lekker fris, niet zoet maar ook niet bitter. Als ik nog een klein slokje over heb, doe ik gauw de Zhi zi erbij want ik wil hem toch binnen krijgen. Ik laat hem vervolgens even staan, maar de stukjes worden niet zacht. Het laatste beetje drink ik snel op met stukjes en al. Ik ga de leverancier wel even vragen of dit anders kan. Deze gezonde smoothie valt me 100% mee. Deze fruitsoorten leveren veel positieve eigenschappen. Daarom ga ik gedurende een maand elke dag een smoothie drinken met deze fruitsoorten en kijken wat voor verschillende smaken ik kan combineren.

Camu Camu (Myrciaria dubia)

Het Amazoneregenwoud biedt een breed scala aan voedingsmiddelen die de basis zijn geworden voor voeding over de hele wereld. Enkele van de meest populaire items zijn chocolade, koffie, bananen en cashewnoten. Een minder bekende fruitsoort uit dit gebied is bijvoorbeeld camu camu. Dit is een bes die van een boom wordt geplukt en is te vinden in natte, moerassige omgevingen. De bomen zijn meestal tussen de 3 en 6 meter hoog en de bessen van de camu camuboom lijken op kersen. Camu camubomen kunnen tot 26 kilo fruit per jaar produceren. ‘s Werelds rijkste bron van natuurlijke vitamine C is de camu camu. Het is een krachtpatser van antiverouderings- en antikankervoeding. Deze kleine bes levert 60 keer meer vitamine C dan een sinaasappel. Er zijn nog meer positieve voordelen op te noemen van de bes. Het verbetert de fysieke prestaties, ondersteunt een gezonde bloeddruk, werkt als effectieve behandeling van jicht, het verbetert de cardiovasculaire gezondheid, helpt bij gewichtsverlies, vermindert het risico op diabetes en verhoogt de gezondheid van de lever. Deze bes bevat: kalium, magnesium, mangaan, koper, aminozuren (serine, leucine en valine) carotenoïden (luteïne, beta-caroteen en zeaxanthine) en vitamine C. Camu camu is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmende ‘superfood’. Studies hebben aangetoond dat het effectief is bij de bestrijding van een tal van chronische ziekten, waaronder kanker. Ontstekinggerelateerde aandoeningen variërend van ontstekinggerelateerde darmaandoeningen en diabetes type 2 tot aan de ziekte van Alzheimer en chronische obstructieve longziekte (COPD) zijn allemaal onderzocht in combinatie met camu camubehandeling. Dit is met groot succes gedaan, de camu camu strijdt er allemaal tegen. Het is in poedervorm verkrijgbaar.

Zhi zi (Gardeniafruit)

Het Nutritional Oncology Research Institute (NORI) heeft een unieke benadering ontwikkeld voor de behandeling van kanker, waarbij een methionine beperkt en seleniumrijk dieet wordt gebruikt dat kankercellen in wezen uithongert van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te leven. Dit werd uitgevoerd terwijl de kankercellen werden beschoten met zoveel oxidatieve stress dat ze effectief ‘zelfmoord plegen’ door apoptose. Gardeniafruit kan ook helpen in de bestrijding van ziektes zoals kanker. Deze vrucht bevat overvloedige hoeveelheden van een verbinding, bekend als de genipine. Hiervan is wetenschappelijk aangetoond dat het apoptose (geprogrammeerde celdood) in kankercellen kan veroorzaken omdat ze overmatige reactieve zuurstofsoorten of ROS genereren. Simpel gezegd, gardeniafruit is een krachtig antitumoraal middel en vertoont alleen selectieve toxiciteit tegen kwaadaardige cellen. Het is niet makkelijk om aan deze gedroogde vermalen fruitsoort te komen. Ik heb er één van gevonden in Nederland: klik hier

Goji Berry (Chinese Wolfberry)

Een van de meest gewaardeerde bessen in Azië is de gojibes. Al duizenden jaren een hoofdbestanddeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Het behoort tot de top honderdtwintig geneeskrachtige kruiden ter wereld. De gojibes werkt op zowel de lever- als de nierkanalen om voeding en ontgifting te bieden. De dichte reeks polysacchariden en glycoconjugaten vertoont unieke antioxiderende, immunomodulerende en antitumorale eigenschappen.

Graviola (Zakzuurfruit)

Deze tropische, stekelige groene ‘superfruit’ is een gewaardeerde soort van het Annona-plantengeslacht. Het heeft een dichte scala aan fytonutriënten en antioxidanten waarvan studies hebben aangetoond dat ze zeer effectief zijn in het vernietigen van kankercellen en het afweren van chronische ziekten. Zuurzak is rijk aan de vitamines B en C, calcium, magnesium, fosfor en ijzer. Van de Annona muricata is bekend dat het infecties helpt te voorkomen, ontstekingen minimaliseert, het gezichtsvermogen beschermt en spijsverteringsproblemen oplost. Een onderzoek aan de Amerikaanse Purdue University heeft uitgewezen dat de bladeren van de zuurzakboom kankercellen vernietigen. De zuurzakzaden blijken zeer gezond te zijn.

Citrus (sinaasappel, limoen en citroen)

Misschien wel de meest bekende vruchten van degenen die hier worden genoemd, zijn citrusvruchten zoals de sinaasappel, de citroen en de limoen. Ook de rijke bron van vitamine C in citrusfruit werkt van nature antikanker omdat het zich richt op schadelijke vrije radicalen en oxidatie tegengaat. Bovendien versterkt het de immuunfunctie en helpt het tegelijkertijd het lichaam om op natuurlijke wijze de schadelijke effecten van carcinogene blootstelling te overwinnen. Van nature rijk aan flavonoïden, nobiletine en natuurlijk vitamine C, is citrusfruit een krachtig antiangiogeen. Dit betekent dat het de groei van nieuwe bloedvaten remt die anders dienen als energie- en voedingsafgiftemechanismen voor kankertumoren. Wanneer mensen regelmatig grote hoeveelheden citrusfruit eten, zo blijkt uit studies, hebben zij een verminderd risico op het ontwikkelen van longkanker, darmkanker en vele andere vormen van kanker.

Interessante links om te lezen: dr. Moerman voeding als medicijn en het ABC gezonde voeding en dr. Moerman lijst met voedingsmiddelen