Voetbaltalent Vanity Lewerissa wint strijd tegen Borstkanker

Van een professionele voetbalcarrière naar een heel ander soort strijd, waarbij er meer op het spel staat dan wel of niet een doelpunt scoren. Het overkomt professioneel voetbalster van Ajax, Vanity Lewerissa, als er op 18 januari 2022 borstkanker bij haar geconstateerd wordt. De pittigste wedstrijd van haar leven wint ze glansrijk, mede door haar vechtersmentaliteit. Nu ze helemaal schoon is, blikt ze terug op het emotionele jaar, dat ze achter de rug heeft.

Hoe gaat het nu met je? 

‘Het gaat goed. Mentaal en fysiek. Mentaal begint nu pas het besef te komen van wat er allemaal gebeurd is. In het begin geloofde ik niet, dat ik echt schoon was. Maar nu dat besef er steeds meer is, ben ik elke dag dankbaar voor hoe goed het is afgelopen.’

Hoe blik je terug op het nieuws dat je borstkanker had?

‘Het kwam heel hard binnen. Op 8 januari had ik jeuk onder mijn oksel en kwam per toeval langs mijn borst. Ik voelde een knobbeltje zitten. Daarna naar de huisarts en in eerste instantie dachten ze dat het een goedaardig gezwel was. Na het biopt bleek  het helemaal mis. Dan gaat er van alles door je heen. Maar je moet door, voor jezelf maar ook voor vrienden en familie. Zij hebben me door dik en dun gesteund.’

Vanity Lewerissa Supervrouw borstkanker

Hoe heb je het traject ervaren? 

‘Ik kreeg immunotherapie en chemotherapie tegelijk. En toen kreeg ik daarbovenop ook nog een allergische reactie. Daarom zat ik voor immunotherapie maar liefst 10 uur aan het infuus en voor chemotherapie 30 uur. Dat waren elke keer hele lange en slopende dagen. Heel zwaar, maar uiteindelijk met een positief resultaat.’

Heeft het traject je veranderd? 

‘Het heeft vooral de manier veranderd van hoe ik in het leven sta. Ik maak me minder druk. En geniet van de kleine dingen. Nu sta ik nog positiever in het leven dan voor de diagnose.’

Is de behandeling nu helemaal klaar?  

‘Ik krijg nog een nabehandeling: een keer in de drie weken immunotherapie. Een jaar lang.’

Heeft je sportmentaliteit je geholpen?  

‘Ik heb een vechtersmentaliteit. Bij tegenslagen haal ik er mentaal en fysiek alles uit wat mogelijk is. Deze manier van denken heeft me enorm geholpen.’

Van wie heb je de meeste steun gehad?  

‘De steun van mijn ouders, broers en oom en tante is heel waardevol. Ze zijn er zoveel voor me geweest. Ook de steun van de hele voetbalwereld hielp enorm.’

Heb je last van naweeën van de behandeling?

‘Het mentale stuk is het zwaarst, omdat het besef van wat er allemaal gebeurd is afgelopen jaar nu pas binnenkomt.’

Wat is je plan voor de toekomst? 

‘Deze week heb ik mijn eerste veldtraining gedaan. Dat voelt ontzettend goed! Nadat ik hersteld was van mijn borstoperatie ben ik meteen gaan sporten onder begeleiding van mijn fysiotherapeut. Bij Fortuna Sittard ben ik de derde assistent en ik ga nu de trainerscursus volgen. Ik wil bij de voetbalwereld betrokken blijven. Dat geeft me energie.’

Waar kijk je nu het meest naar uit?  

‘Het is bijna carnaval, dus we gaan lekker los! Vorig jaar kon ik het helaas niet vieren, maar nu ga ik er dubbel van genieten in Maastricht!’

En tenslotte: wat is je boodschap voor jonge meisjes, jongens, mannen en vrouwen?

‘Controleer jezelf goed. Ik was er vrij snel bij, dus als je iets voelt, ga dan snel naar de huisarts. Dan is de kans dat je net als ik weer geneest het grootst.’

Vanity Lewerissa Supervrouw borstkanker