Voorspellingen bij borstkanker

Benieuwd naar de voorspellingen bij borstkankerbehandeling

Het is nu bijna 3 jaar geleden dat ik mijn diagnose kreeg (HER2+: borst/lymfeklieren/sleutelbeen). Als je te maken krijgt met borstkanker, ben je allereerst bezig om er doorheen te komen. Je hoofd staat nergens anders naar. Het valt mij op dat vrouwen zo sterk zijn. Ze gaan het gevecht aan, ze trekken figuurlijk ten strijde. Menig vrouw is moeder, partner, vriendin, zus, noem maar op. Vaak blijven ze deze rollen vervullen naast hun behandeltraject. Vervolgens komt er een moment dat je daar klaar mee bent en daalt langzaam het besef dat je verder moet. De schijnveiligheid van het ondergaan van de behandelingen valt dan ineens weg en daar sta je dan. Bloot, afgetopt, en wankelend, want er is toch een soort van gat zodra je klaar bent met de behandelingen. Daar moet je een tijdje van bekomen, natuurlijk ook van de zware chemo’s. Een groots geweld voor je lichaam. Het kan zijn dat je je dan, ja dan, misschien afvraagt wat de voorspellingen zijn.

Toevallig kwam het op mijn pad

Nadat ik klaar was met mijn behandeltraject dacht ik: “Yes, we kunnen weer.” De restklachten waren overweldigend en ik zag het niet aankomen. Dat “Yes, we kunnen weer”-gevoel bleef bij mij wat langer uit. Pas vorig jaar begon ik mij zoetjes af te vragen wat voor voorspellingen er van toepassing waren bij het type borstkanker wat ik had. Ik wist vanaf het begin van mijn behandeltraject dat er nog niet zoveel informatie beschikbaar was over de immunotherapie die pas vijf jaar geleden werd toegepast. Nou ja, inmiddels weer 8 jaar geleden. Toch begon het mij te kriebelen: “Hoezo is daarmee de kous af?” Het is eigenlijk bij toeval dat ik deze voorspellende tool tot mijn beschikking heb gekregen. Door verder onderzoek, spitwerk en navraag stuit ik op een applicatie die, wanneer je je gegevens invoert, in bepaalde mate voorspellingen van een borstkankerbehandeling kan geven. Er worden naar een aantal dingen gevraagd, zoals je leeftijd, de tumorgrootte, jouw ER-status, de HER2-status etc. Ook wordt er gevraagd naar mijn Ki67-status. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, want ik wist mijn Ki67-status niet. Sterker nog, ik had er nooit eerder van gehoord. Een ronde door mijn digitale medisch dossier bij het ETZ leerde mij dat dit bij mij niet was verkregen.

Ki67- en MIB-bepaling

Door de jaren heen heb ik met mijn artsen goede contacten opgebouwd. Daarom vraag ik wat na en het blijkt dat ze in het AVL wel deze Ki67-bepaling kunnen doen, doordat ze de MIB toepassen. Wat is een Ki67-status eigenlijk? Een lage Ki67-index komt overeen met een gunstige prognose en een hoge Ki67-index met een minder gunstige prognose. Ki67 is een eiwit dat tijdens de verschillende fasen van een celdeling aanwezig is. Alleen in cellen die zich in een G0 (rustfase) bevinden, ontbreekt de Ki67. Dat maakt Ki67 een aantrekkelijke kandidaat als biomarker voor proliferatie van tumorcellen en als prognostische factor daarvoor. MCM2 en Ki67 worden sterk benadrukt in borsttumoren met hoge histologische kwaliteiten, waaronder klinisch agressieve tumoren zoals triple-negatieve, HER2-positieve en luminale B-subtypen. Er heeft een studie plaatsgevonden waarbij de Ki67-status onder kankerpatiënten is gemeten. Bij een lage status werd vervolgens geen chemo toegepast. In plaats daarvan werd ribociclib toegediend. Deze borstkankerstudie (ook wel de BOOG 2017-01 NEOLBC-studie) is gedaan omdat meer bekend wordt wat voor schadelijke bijwerkingen chemo kan hebben. Lees hier het artikel. Op Pubmed is ook een interessant wetenschappelijk artikel over dit onderwerp beschikbaar. (De taal kun je omzetten naar het Nederlands, als Engels wat te lastig is.)

Voorspellingstool

Het is absoluut geen waterdicht systeem en niet alle informatie is in te voeren. Wanneer je een pCR-indicatie hebt (pathologisch complete respons) is de voorspelling gunstiger. Natuurlijk was ik benieuwd naar mijn voorspellingen, en vulde ik alle informatie in. Indien er geen Ki67 bepaling was gedaan, kon ik het hokje als onbekend aanvinken. Daarna kon ik kiezen voor 5, 10 of 15 jaar. Ik koos voor het laatste. Er rolde een soort van rapport uit waarin de volgende percentages stonden.
Behandeling Extra voordeel Algemeen overleven %
Alleen chirurgie – 33%
+ Chemotherapie 15.3% (11% – 19%) 48%
+ Trastuzumab 10.8% (7.5% – 16%) 59%

Veel nog onbekende informatie

Drie jaar na mijn diagnose ben ik steeds bewuster van de hoeveelheid beschikbare informatie, maar dat het soms gefragmenteerd, niet echt toegankelijk en niet altijd goed georganiseerd is. Als je een (borst)kankerdiagnose krijgt moet je geluk hebben dat je een meedenkende oncoloog hebt. Nog blijft één mensenbrein beperkt. Het motiveert mij enorm om te blijven onderzoeken en informatie te delen via Stichting Supervrouw. Tot slot om vrouwen te motiveren meer de regie in eigen handen proberen te nemen tijdens het behandelplan van de oncoloog.

Onze Stichting

Wij delen onder andere dit soort informatie, en geven verwenbehandelingen aan vrouwen die hun behandeltraject ondergaan. Bovendien proberen wij stamceltherapie te regelen voor vrouwen die restklachten ondervinden na hun borstkankerbehandeling. Een poosje geleden zijn wij begonnen met deze stamceltherapie doneeractie om een aantal vrouwen te ondersteunen die de stamceltherapie hard nodig hebben. Mocht jij ons initiatief een warm hart willen toedragen, dan kun je via de link of via onze eigen doneerpagina helpen. Heb je belangstelling voor de voorspellingstool, mail mij gerust via iris@supervrouw.nl. Dan stuur ik je een formulier toe, wat je zelf kunt invullen zodat een voorspelling voor je uitgevoerd kan worden.

Hartegroet,
Iris