Vroegtijdig opsporen van borstkanker
Het vroegtijdig opsporen van borstkanker is van groot belang bij de behandeling van deze ziekte. Hoe vroeger je merkt dat er iets mis is hoe eerder er immers ingegrepen kan worden. Dat vergroot de kans op herstel aanzienlijk. Een belangrijke stap in het opsporen van borstkanker is het controleren van je eigen borsten. Als je dit regelmatig doet, leer je je eigen borsten kennen en kun je abnormaliteiten beter herkennen. Wil je weten hoe je je eigen borsten het beste kunt controleren? Bekijk dan deze handige video waarin Drs. Louise Lagendijk in 6 gemakkelijke stappen uitlegt hoe je je eigen borsten kunt controleren op afwijkingen.
Hoe ontstaat borstkanker?
Voor je over kunt gaan op het controleren van je borst op afwijkingen, is het belangrijk om te begrijpen waar borstkanker ontstaat.
Borstkanker ontstaat in het normale borstweefsel. Kwaadaardige cellen ontwikkelen zich daar tot kankercellen. Er zijn verschillende soorten borstkanker en deze worden afhankelijk van de plaats van de tumor benoemd. De twee meest voorkomende soorten borstkanker zijn:
- Ductaal: Hierbij ontstaat de borstkanker in de melkgang
- Lobulair: hierbij ontstaat de borstkanker in een melkklier
Naast de plaats waar deze tumoren worden ontdekt, wordt er ook onderscheid gemaakt tussen de aard van de kanker. Zo kan een ductale of lobulaire tumor zowel in situ als invasief zijn. In situ wil zeggen dat de borstkanker alleen gesitueerd is op de plek waar het is ontstaan. Invasief betekent dat de tumor het vermogen heeft om zich te verspreiden naar andere delen van het lichaam. De ene soort sluit de ander niet uit, het is dus mogelijk dat er zich meerdere soorten borstkanker tegelijkertijd in de borst(en) voordoen.
Uiteraard bestaan er nog meer verschillende soorten borstkanker. Wil je weten welke soorten borstkanker er allemaal zijn? Bekijk dan dit informatieve artikel waarin Prof. Dr. Hans Wildiers uitlegt welke soorten borstkanker er allemaal zijn en waarom deze zo moeilijk te bestrijden zijn met de huidige wetenschappelijke capaciteiten.
Waar moet je op letten
Bij het opsporen van symtomen die kunnen wijzen op borstkanker denken de meeste mensen aan een harde knobbel, dit is immers veelal de tumor die je voelt zitten. In de praktijk zijn er echter allerlei andere eigenaardigheden die kunnen wijzen op borstkanker. Het is belangrijk om iedere maand je borsten te controleren. Op die manier leer je je eigen borsten kennen en is het makkelijker om veranderingen te voelen en/of zien. Belangrijk om te vermelden is dat een groot deel van de vrouwen met borstkanker geen klachten ondervindt, de tumor wordt dan vaak pas tijdens een bevolkingsonderzoek ontdekt.
- Knobbeltje in de borst
Dit is de meest voorkomende verandering in de borst. Hoe een knobbeltje aanvoelt en waar deze zich bevind kan per persoon verschillen. Het kan aanvoelen als een harde en stugge knikker, maar het kan ook om een klein, verhard plekje gaan. Niet iedere vorm van borstkanker begint echter met een knobbeltje in de borst. Het hoeft ook niet zo te zijn dat een knobbel persé wijst op borstkanker. Het kan ook zijn dat het hierbij gaat om een cyste of een bindweefselknobbel.
- Pijnlijke borsten
Pijnlijke borsten zijn vrijwel nooit het eerste symptoom van borstkanker. Vooral als beide borsten pijnlijk aanvoelen is de kans op borstkanker klein. Dat komt omdat borstkanker zich, uitzondering daargelaten, nooit in beiden borsten tegelijkertijd voordoet.
- Verandering aan de tepel
Veranderingen aan de tepel kunnen een aanwijzing zijn van borstkanker. Onder veranderingen aan de tepel verstaan we verschillende soorten klachten. Denk hierbij aan: Irritatie, vocht in de tepel of een ingetrokken tepel. Wanneer er sprake is van vocht dat uit de tepel loopt, noemen we dat tepeluitvloed. Tepeluitvloed komt vaak voor en is meestal onschuldig. Een ingetrokken tepel hoeft ook niet iets te zijn waar je je zorgen om hoeft te maken. Bij de meeste vrouwen die een ingetrokken tepel hebben is de oorzaak te korte melkgangen. Dit zorg ervoor dat de tepel naar binnen getrokken wordt. Het kan echter wel voorkomen dat een ingetrokken tepel duidt op borstkanker. In dat geval wordt een ingetrokken tepel veroorzaak door een groeiende tumor in de borst. Deze verstoort de werking van de melkgangen, wat ervoor zorgt dat de tepels als het ware naar binnen getrokken worden.
- Verandering aan de huid
Veranderingen aan de buitenkant van de borst kunnen ook wijzen op borstkanker. Hierbij moet je denken aan de textuur van de huid, deukjes of een zogeheten sinaasappelhuid. De borst kan warm aanvoelen en er rood uitzien.
Naast dit alles is het noodzakelijk om erbij te vermelden dat de borsten en de huid rondom de borsten bij vrouwen veel kunnen veranderen. Tijdens de menstruatie merken vrouwen vaker dat hun borsten er anders uitzien of aanvoelen dan wanneer zij niet menstrueren. Ook in de menopause kunnen vrouwen veranderingen in de borst merken. Het is erg belangrijk om deze periodes in een vrouwenleven mee te nemen wanneer je jezelf onderzoekt.
Zelfonderzoek
Het is goed om vertrouwd te zijn met je eigen lichaam, dus ook je borsten. Wanneer je je eigen lichaam goed kent, herken je abnormaliteiten makkelijker. Het is van groot belang dat de paniekknop niet meteen ingedrukt wordt wanneer je een verandering in je borst waarneemt. De meeste veranderingen in de borst zijn goedaardig en kunnen geen kwaad. Houden de klachten aan? Neem dan altijd contact op met je huisarts/behandelend arts.