Wat is voor jou kwaliteit van leven?

Kwaliteit van leven ….

Heel eerlijk dacht ik voorheen nooit heel letterlijk na over deze vraag. En nu is het iets wat ik me regelmatig afvraag bij keuzes die ik maak. Draagt het bij aan mijn leven of niet?

Deze week was het Wereldkankerdag. Ik maak er liever Wereldkankermaand van, want het is een ziekte die heel veel mensen overkomt. Van de week ontving ik een verdrietig bericht, de vader van een jeugdvriend van Lars is overleden aan longkanker. Dan grijpt het me naar de keel en snap ik de zin van het bestaan niet. Deze maand willen we daarom stil zijn bij al die mensen die een strijd leveren tegen kanker. Gelukkig overleven ook velen het. Maar tegen welke prijs? De behandeltrajecten voor kanker zijn verwoestend, voor de tumoren wordt alles uit de kast gehaald. Gelukkig, want veel varianten hebben een dodelijke afloop als je niets doet. De vraag is hoe je uit zo’n behandeltraject komt.

In 2018 kreeg ik plotseling diagnose borstkanker. Daar zat ik dan. Angstig en ik wist er niets vanaf. Alleen dat ik snel besluiten moest nemen anders zaaide het verder uit. Ik was een jaar bezig en toen ik ‘schoon was’ had ik een erfenis van veel restklachten. Iets simpels als stofzuigen of een bed opschudden lukte me al niet. Liep ik in de Appie en was boodschappen doen een mega opgave. De gewone dingen die iedereen kan en doet en er niet bij nadenkt waren voor mij niet zo vanzelfsprekend meer. Kwaliteit van leven heeft door deze ervaring een hele andere betekenis gekregen.

Ondertussen richtte Stichting Supervrouw op en deed nog meer research. Ik vond al gauw uit dat stamcellen een oplossing zijn voor de restklachten. Vorig jaar onderging ik als 1e vrouw in Nederland een stamcelbehandeling na borstkanker. Het is 8 maanden later en de kwaliteit van mijn leven is enorm toegenomen. Dit wens ik iedereen die te maken heeft met genezing na kanker. Met de Stichting hebben we mooie stappen gemaakt! We delen informatie, doen research, verkopen producten die lekker en gezond zijn en handig te gebruiken tijdens chemo. De Balancebroodmixen is zijn inmiddels veel besteld.

Ondertussen speelt er ook een andere belangrijke maatschappelijke uitdaging. Want de restklachten waar veel patiënten mee achterblijven na kanker geven een grote belasting op de WIA, WMO, WW en ziektekostenverzekeringen. Als je ziek bent dan kan dit je gestolen worden. Je wilt alleen maar genezen. Als we verder denken over deze maatschappelijke uitdaging betekent stamceltherapie een verlaging van deze maatschappelijke kosten. En dat betekent ook dat stamcellen juist vergoed kunnen worden door verzekeraars. Het is een win/win situatie.

Hashtag wereldkankerdag wordt hashtag wereldkankermaand want de impact van kanker is veel te groot om in één dag te stoppen!

We zijn voor Stichting Supervrouw een campagne gestart om vrouwen te helpen met stamceltherapie. Via bijgaande link kun je het verhaal lezen en de video zien van de stamcelbehandeling die ik kreeg. Wil je meehelpen met het verspreiden van deze boodschap, doe je mee? En misschien kun je wel een kleine donatie missen? Bekijk hier de campagne: https://ap.lc/IZyYL