Welke borstkankeronderzoeken zijn er?

Borstkanker opsporen

Borstkanker zo vroeg mogelijk opsporen is van groot belang bij het behandelen van de tumor. Als je er zo vroeg mogelijk bij bent, is de kans op uitzaaiingen en onomkeerbare complicaties immers zo klein mogelijk. De laatste jaren zijn er steeds meer technieken om borstkanker vroegtijdig op te sporen. Naast de traditionele mammografie, die pijnlijk kan zijn, wordt er nu hard gewerkt aan manieren van borstonderzoek die niet pijnlijk én effectiever zijn.

Mammografie

Een mammografie wordt veelal beschouwd als de meest traditionele manier om borstkanker op te sporen. Bij een mammografie wordt de borst platgedrukt, om vervolgens een afbeelding van de borst te maken. Normaliter worden er twee foto’s per borst gemaakt. Omdat deze methode door het platdrukken van de borst pijnlijk kan zijn, wordt er gekeken naar alternatieve manieren van opsporing. Bij jonge vrouwen (tot 30 jaar) wordt een mammografie meestal niet uitgevoerd. Dit komt omdat jonge vrouwen veel klierweefsel in de borst hebben, wat ervoor zorgt dat eventuele tumoren of beginnende tumoren moeilijk gezien kunnen worden. Voor deze groep wordt vaak een MRI en/of een echografie aangeraden.

Early Warning Scan

Één van die nieuwe uitvindingen is de Early Warning Scan. Deze is door Tom Sanders ontwikkelt nadat een venijnige tumor bij zijn vrouw gemist werd tijdens een mammografie. De scan bestaat uit 52 kleine camera’s en projectors die individueel een kleine opname van een stukje borst maakt. Samen maken ze een 3D-beeld.

Het landschap van borsten wordt zichtbaar en ook de onregelmatigheden zijn te zien

Deze manier van borstonderzoek is vrouwvriendelijk en pijnloos, in tegenstelling tot een mammografie dus. De scan kan alleen de eerste verdachte aanwijzingen ontdekken. Deze aanwijzingen zullen dan aanleiding voor een arts moeten zijn om verder te onderzoeken.

Borstthermografie

Een andere manier van afwijkingen aan de borst ontdekken is borstthermografie. Deze nieuwe methode van borstonderzoek werkt door middel van warmte. De infraroodcamera’s meten iedere millimeter van je borst en brengen temperatuurverschillen in beeld. Als er zich een afwijking in de borst afspeelt kan dat wijzen op een ontsteking, maar ook op een voorstadium van iets anders.

*Net als bij het de Early Warning Scan kan borstthermografie enkel afwijkingen in de borst aantonen. Deze afwijkingen moeten dan aanleiding zijn voor een dokter om verder te onderzoeken.

Bron: https://www.pinkribbon.nl/over-borstkanker/mammografie.html, https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3966923/unieke-uitvinding-spoort-borstkanker-vroegtijdig-op, https://happyhealthcare.nl/borstthermografie/